+

Łosoś

  • Łosoś filetze skórą - oczyszczony 1.4 kg
  • Oliwa z oliwekdo głębokiego smażenia
  • Czosnekz łupiną - 10 ząbków
  • Przyprawy: sól i pieprz
  • Rozmaryn świeży 2 cu

Dodatki

Podanie

  • Kiełki groszku do dekoracji
  1. Łosoś

    • Łososia podziel na 10 równych części.
    • Oliwę rozgrzej do temperatury 80⁰C razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku i gałązkami rozmarynu. Najlepiej zrób to w piecu konwekcyjnym na funkcji pieczenie. Włóż rybę na 10 do 15 minut zależnie od grubości ryby. Łosoś może być lekko różowy w środku.
    • Rybę osusz, przypraw solą i pieprzem. Przy pomocy palnika opal tworząc chrupiącą skórkę.
  2. Dodatki

    • Groszek zalej wrzącą wodą tak by go przykryć, gotuj kilka minut, zmiksuj razem z masłem i przetrzyj. Dopraw do smaku esencją warzywną.
    • Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i ugotuj tak jak zwykłe ziemniaki w osolonej wodzie.
    • Groszek cukrowy zblanszuj.
    • Z boczku przygotuj chipsy.
  3. Podanie

    • Na talerzu przygotuj kompozycję z puree z groszku, łososia, groszku cukrowego, chipsów, ziemniaków i kiełków groszku.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.