Łosoś confit z rozmarynem i czosnkiem na zielonym groszku z pomidorami (BG)
Bezglutenowa propozycja na danie główne.

Składniki
Łosoś
-
Łosoś filetze skórą - oczyszczony 1.4 kg
-
Oliwa z oliwekdo głębokiego smażenia
-
Czosnekz łupiną - 10 ząbków
-
Przyprawy: sól i pieprz
-
Rozmaryn świeży 2 cu
Dodatki
-
Groszek zielony 1 kg
-
Masło 80 g
-
Ziemniakifioletowe 1 kg
-
Groszek cukrowy 200 g
-
Boczek wędzony, plastry 10 cu
Podanie
-
Kiełki groszku do dekoracji
-
Łosoś
- Łososia podziel na 10 równych części.
- Oliwę rozgrzej do temperatury 80⁰C razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku i gałązkami rozmarynu. Najlepiej zrób to w piecu konwekcyjnym na funkcji pieczenie. Włóż rybę na 10 do 15 minut zależnie od grubości ryby. Łosoś może być lekko różowy w środku.
- Rybę osusz, przypraw solą i pieprzem. Przy pomocy palnika opal tworząc chrupiącą skórkę.
-
Dodatki
- Groszek zalej wrzącą wodą tak by go przykryć, gotuj kilka minut, zmiksuj razem z masłem i przetrzyj. Dopraw do smaku esencją warzywną.
- Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i ugotuj tak jak zwykłe ziemniaki w osolonej wodzie.
- Groszek cukrowy zblanszuj.
- Z boczku przygotuj chipsy.
-
Podanie
- Na talerzu przygotuj kompozycję z puree z groszku, łososia, groszku cukrowego, chipsów, ziemniaków i kiełków groszku.