Miesiarka

Elastyczne, dobrze wyrobione ciasto to wyróżnik świetnej pizzy. Nie osiągniemy tego bez wysokiej jakości miksera spiralnego – miesiarki. Jej wybór zależy od wielkości naszego lokalu, planowanej liczby zamówień oraz naszych oczekiwań względem wygody użytkowania.

Czym różnią się od siebie miesiarki?

  • Pojemnością – mniejsze posiadają objętość od 5 l, najczęściej wybierane są ponad 30 l,
  • Materiałem – wysokiej klasy miksery zrobione są ze stali nierdzewnej.
  • Rodzajem – na rynku znajdują się miesiarki ze stałą głowicą i dzierżą oraz takie, w których głowica jest podnoszona, a dzierża wyjmowana. Drugie rozwiązanie jest wygodniejsze w użytkowaniu, ale najczęściej droższe.

Stół chłodniczy

Aby wybrać najlepszy stół do swoich potrzeb, zacznij od ogólnej koncepcji Twojego lokalu. Dobierz rodzaj i wielkość stołu do przewidywanej dziennej sprzedaży pizzy. Ważną rzeczą jest usadowienie stołu do pizzy w miejscu pozwalającym na szybkie i sprawne przekładanie pizzy do pieca

Wiele pizzerii korzysta ze strefy otwartej, która pozwala gościom zobaczyć wszystkie składniki i obserwować cały proces powstawania pizzy. Pamiętaj, aby stół ustawić w sposób umożliwiający kręcenie pizzy frontem do gościa. Jeśli Twoja kuchnia jest zamknięta, możesz dowolnie usadowić stół..

Każde perfekcyjne stanowisko do pizzy powinno być wyposażone w odpowiednie pojemniki, w których są przechowywane chłodzone składniki, takie jak ser, szynka i inne dodatki. Rozwiązania, które oferuje rynek, są dwa. Można zastosować tzw. nadstawkę, lub mieć stół, w którym pojemniki są wpuszczane w blat. 

Piec do pizzy

Wyposażenie pizzerii nie może się obyć bez odpowiedniego pieca do pizzy. Jest to serce każdej pizzerii. Jego wybór zależy od rodzaju pizzy, którą chcemy oferować, wielkości lokalu, planowanej liczby zamówień oraz dostępnej.Instalacji.  Pamiętajmy również, że receptura na ciasto musi być indywidualnie dobrana do każdego rodzaju pieca oraz typu pizzy, jaką chcemy serować, ze względu na różne temperatury i proces pieczenia. 

Piec elektryczny

To najczęstszy wybór wyposażenia pizzerii. Jest on praktycznie bezobsługowy i bardzo łatwo utrzymuje stałą temperaturę pracy.

Decydując się na ten piec, należy kierować się jego mocą, wielkością oraz liczbą komór. Jeśli pizza jest tylko dodatkiem do naszego menu, wystarczy nam piec jednokomorowy. Jeśli natomiast tworzymy pizzerię z prawdziwego zdarzenia – dwie komory będą konieczne.

Piec gazowy

Jest droższy od elektrycznego, wymaga instalacji gazowej w lokalu oraz jej regularnego kontrolowania – jednak warto przemyśleć jego zakup ze względu na niższe koszty energii gazowej.

Piec opalany drewnem

To wybór tych, dla których pizza musi smakować jak we Włoszech. Piec ten przeważnie stoi na froncie lokalu i stanowi swego rodzaju dekorację.  – Ma  jednak swoje mankamenty.

To duża inwestycja, a jego obsługa jest czasochłonna i wymaga kompetentnego personelu, potrafiącego pracować „na ogniu”, przy ciągle zmieniających się temperaturach. Poza tym, zastosowanie tego typu pieca możliwe jest wyłącznie w lokalu, w którym dopuszczone jest stosowanie otwartego ognia. Pizza z opalanego drewna ma jednak pewną unikalność. Piecze się znacznie szybciej i posiada wyjątkowy smak i aromat.

Piec rotacyjny

Łatwiejsza w obsłudze alternatywa dla pieca opalanego drewnem. To najczęściej piec okrągły wolnostojący,  elektryczny lub gazowy, w którym pizza nieustannie obraca się, dzięki czemu jest równomiernie wypieczona.

Piec taśmowy

To rozwiązanie praktykowane w największych sieciach pizzerii w Polsce. . Tu pizza piecze się wolniej, poprzez wprowadzenie jej w tunel, w którym jest równomierny przepływ gorącego powietrza. W przypadku takich piecy, trzeba posiadać siatkę lub blaszkę do pizzy

Znajdź więcej porad i ciekawostek dotyczacych prowadzenia własnej restauracji w  sekcji Biznes gastronomiczny.