Menu

Miesiarka

Elastyczne, dobrze wyrobione ciasto to wyróżnik świetnej pizzy. Nie osiągniemy tego bez wysokiej jakości miksera spiralnego – miesiarki. Jej wybór zależy od wielkości naszego lokalu, planowanej liczby zamówień oraz naszych oczekiwań względem wygody użytkowania.

Czym różnią się od siebie miesiarki?

  • Pojemnością – mniejsze posiadają objętość od 5 l, najczęściej wybierane ponad 30 l, a największe aż 250 l – zrobisz w nich nawet 130 kg ciasta.
  • Materiałem – wysokiej klasy miksery zrobione są ze stali nierdzewnej.
  • Rodzajem – na rynku znajdują się miesiarki ze stałą głowicą i dzierżą oraz takie, w których głowica jest podnoszona, a dzierża wyjmowana. Drugie rozwiązanie jest wygodniejsze w użytkowaniu, ale najczęściej droższe

Stół chłodniczy

Aby wybrać najlepszy stół do swoich potrzeb, zacznij od ogólnej koncepcji. Czy chcesz mieć otwartą kuchnię, aby Twoi goście mogli oglądać przygotowywanie pizzy lub wszystko w zamkniętej kuchni?

W koncepcji otwartej wybierz stół z powierzchnią chłodzącą. Wiele pizzerii korzysta ze stolików szklanych, które pozwalają gościom zobaczyć wszystkie składniki i obserwować cały proces pizzy.

Jeśli Twoja kuchnia jest zamknięta, możesz uzyskać prostszy stół chłodzący. W takim przypadku wybierz odpowiedni rozmiar dla dostępnego miejsca i oczekiwanej wielkości zamówienia.

Stoły chłodnicze mogą posiadać wygodne funkcje, takie jak automatyczne odszranianie i odmrażanie oraz wymuszony obieg powietrza.

Piec do pizzy

Wyposażenie pizzerii nie może się obyć bez odpowiedniego pieca do pizzy. Jest to serce każdej pizzerii. Jego wybór zależy od wielkości lokalu i liczby zamówień, dostępnej instalacji oraz preferencji smakowych naszych gości.

Piec elektryczny

To najczęstszy wybór wyposażenia małych pizzerii, które nie mogą pozwolić sobie na większe inwestycje.

Decydując się na ten piec, należy kierować się jego mocą, wielkością oraz liczbą komór. Jeśli pizza jest tylko dodatkiem do naszego menu, wystarczy nam piec jednokomorowy. Jeśli natomiast tworzymy pizzerię z prawdziwego zdarzenia – dwie komory będą konieczne.

Piec gazowy

Jest droższy od elektrycznego, wymaga instalacji gazowej w lokalu oraz jej regularnego kontrolowania – jednak warto przemyśleć jego zakup ze względu na niższe koszty energii gazowej.

Piec opalany drewnem

To wybór tych, dla których pizza musi smakować jak we Włoszech. Zapewnia jakość, której nie osiągniemy w innych piecach – ma jednak swoje mankamenty. To duża inwestycja, a jego obsługa jest czasochłonna i wymaga kompetentnego personelu.

Piec rotacyjny

Łatwiejsza w obsłudze alternatywa dla pieca opalanego drewnem. To piec elektryczny lub gazowy, w którym pizza nieustannie obraca się, dzięki czemu jest równomiernie wypieczona.

Piec taśmowy

To rozwiązanie dla największych pizzerii oraz dużych firm cateringowych. Piece taśmowe stosują technologię konwekcyjną, dzięki czemu przyspieszają proces pieczenia ciasta, a taśmowe przesuwanie pozwala na umieszczanie w piecu jednej pizzy za drugą.

Jak wzbogacić ofertę swojej pizzerii o pyszny, domowy makaron? Dowiesz się podczas kursu Akademii UFS „Pasta done properly”, w którym nasi Szefowie Kuchni zdradzają tajniki przygotowania prawdziwie włoskiego makaronu.