Choć piekliśmy na ogniu od zawsze, moda na grillowanie rozkwitła dopiero w XX wieku – i wciąż nabiera rumieńców. Po dziesięcioleciach letnich, sobotnich spotkań w ogródkach, grille znalazły swoje miejsce w knajpach i restauracjach. Jak wyróżnić swoją wśród innych?

Grillowe eksperymenty są w cenie. Klasyczne potrawy goście potrafią przygotować na własnych grillach – to w restauracjach mogą poznać nowe smaki.

Jedzenie. Łącz tekstury, smaki i aromaty. Nie bój się wyjść poza stek i burgery – na grillu świetnie sprawdzą się również mniejsze kawałki mięsa, ryby, owoce morza i warzywa. Również niezapomniane desery, zwłaszcza oparte o grillowane owoce, możesz przyrządzić na ogniu. Poznaj kuchnie innych regionów świata i inspiruj się lokalnymi potrawami.

Sprzęt. Plancha to gruba płyta żelazna, która świetnie nada się do grillowania małych kawałków mięsa (na przykład krewetek) oraz delikatnego jedzenia (jak ryby czy tofu). Kamienie solne wykonane najczęściej z różowej soli himalajskiej, nie tylko stanowią medium między ogniem a jedzeniem, ale też dodają wyjątkowego smaku.

Technika. Choć większość Twoich gości w przydomowych ogródkach grilluje na węglu, w restauracji możesz postawić na grill na drewno. W zależności od wybranego rodzaju, dania będą miały inny posmak. Mówi się też, że wędzenie to nowe grillowanie – na pewno inwestując w grill warto też postawić w kuchni wędzarnię.

Trend na fit potrawy oraz fleksitarianizm, wegetarianizm i weganizm wciąż rośnie – i dotyczy również grilla. Restauracyjni goście, zwłaszcza młodzi i mieszkający w większych miastach, coraz chętniej stawiają na lekkie, zdrowe potrawy oraz ograniczanie mięsa.

Dlatego tworząc kartę z potrawami grillowymi warto uwzględnić:

  • chude mięsa – na przykład kurczaka,
  • chude ryby i owoce morza,
  • potrawy z warzyw,
  • owocowe desery.

Coraz większą popularnością cieszą się grillowane sery.

O tym, dlaczego restauracje coraz bardziej dbają o ograniczanie odpadów, pisaliśmy tutaj. Trend no waste dotyczy również grillowania, który również może przysporzyć niepotrzebnych odpadów, podnieść food cost oraz zniechęcić eko-świadomych gości.

Zielony grill – jak to zrobić?

  • Używaj ekologicznego węgla zamiast palników gazowych
  • Postaw na lokalne drewno lub węgiel zamiast importowanego
  • Wybieraj ekologiczne produkty do dań
  • Grilluj więcej sezonowych warzyw
  • Ogranicz ilość dodatków do dań – najczęściej wyrzucane są sałatki i pieczywo

Polecany przepis

Grillowane warzywa w słodkiej glazurze z sezamem

Ważne, żeby użyć skrobi kukurydzianej (a nie np. ziemniaczanej), wtedy glazura utrzymuje swoją konsystencję i nie rozwodni się.

Sprawdź przepis