Wśród sosów używanych do wiosennych sałatek niekwestionowanym królem jest idealny sos winegret, czyli francuski sos, który pierwotnie przygotowywano tylko z oliwy, octu, pieprzu i soli. Był przezroczysty i zawsze się rozwarstwiał. Dziś ta jego wersja nazywana jest rustykalną. Przez lata tradycyjny przepis na sos winegret wielokrotnie modyfikowano. Powstało mnóstwo nowych receptur, ale każda z nich reprezentuje jeden z czterech podstawowych rodzajów winegretu: klasyczny, emulsyjny, kremowy lub owocowy.

Rodzaje sosu winegret:

Sos winegret klasyczny

Sos winegret klasyczny

Bardzo przypomina sos rustykalny (ocet + oliwa + sól + pieprz), ale jest od niego bogatszy o musztardę i zioła. Przygotowuje się go ręcznie za pomocą kuchennej rózgi. Jest przezroczysty, ale się nie rozwarstwia. Pasuje zwłaszcza do sałat, które mają delikatne liście.

Sos winegret emulsyjny

Sos winegret emulsyjny

Zwykle ma takie składniki jak klasyczny sos winegret, ale w przeciwieństwie do niego jest przygotowywany za pomocą miksera lub blendera. Dzięki temu ma gładką konsystencję i jest nieprzezroczysty. Jest dość uniwersalny i sprawdza się niemal w każdej sałatce.

Sos winegret owocowy

Sos winegret owocowy

Jego składnik obowiązkowy to purée owocowe lub sok. Taki sos winegret owocowy często jest zestawiany z czerwonym mięsem lub wątróbką.

Sos winegret kremowy

Sos winegret kremowy

Charakterystycznym jego elementem jest surowe żółtko, kremowy ser lub majonez, a typowym reprezentantem – sos do sałatki Cezar lub Waldorf. Swoją konsystencją przypomina śmietanę lub majonez. Sos winegret kremowy można przygotować za pomocą rózgi.

Oto co łączy różne rodzaje sosów winegret:

  1. Produkt, który wiąże wszystkie elementy sosu winegret i zapobiega jego rozwarstwieniu, np. musztarda, surowe żółtko, kremowy ser typu gorgonzola lub śmietana;
  2. Źródło słodyczy np. cukier (rafinowany, trzcinowy), miód lub syrop np. z agawy;
  3. Kwaśny dodatek np. ocet, cytryna, cytrusy lub takie owoce, jak maliny czy porzeczki;
  4. Zioła;
  5. Dobrej jakości płynny tłuszcz np. oliwa (tłoczona na zimno lub ciepło, z wytłoczyn), olej (rzepakowy, z orzechów, lniany lub słonecznikowy);
  6. Sól. Jej źródłem może być też parmezan lub anchois.

 

Przygotowanie sosu winegretu – 3 ważne zasady:

  1. Wszystkie elementy sosu winegret należy do siebie dodawać w takiej kolejności, w jakiej zostały wyżej wymienione. W przeciwnym razie uzyskanie właściwego smaku może być bardzo trudne.
  2. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  3. Warto trzymać się proporcji 5:3, czyli przygotować 5 jednostek płynnego tłuszczu na 3 jednostki pozostałych składników.