Restauratorzy powinni dokładnie przemyśleć to, jakie dania mają znaleźć się w ich lunchowym menu, tak aby nie tylko usatysfakcjonować zniecierpliwionego klienta, ale jeszcze na tym zarobić.

Oszacuj koszta

Jeśli chcesz przygotować ofertę, która pozwoli Twojej restauracji osiągnąć pożądany zysk, powinieneś tak kalkulować dania, by Twój food cost nie przekroczył 20-25 proc. W przypadku menu lunchowego oznacza to m.in, że musisz zrezygnować z drogich składników. Klient ma zwykle określone wyobrażenie co do ceny serwowanych potraw, wie ile może za nie zapłacić i jest skłonny bardziej się tego trzymać niż np. idąc na kolację do restauracji. Zestawy lunchowe skomponowane z dań, do których przygotowania użyto drogich produktów, po dodaniu marży mogłyby być dla większości gości nie do zaakceptowania.

Stosuj tańsze produkty i podawaj je w niespotykanej formie

Oczywiście stosowanie tańszych składników nie oznacza, że Twoje menu będzie mniej wyborne. Na rynku jest wiele produktów, które mimo niższej ceny smakują równie dobrze jak te z wyższej półki cenowej. Przygotowywane przez Ciebie dania lunchowe zyskają na atrakcyjności, jeśli będziesz stosował się do zasady „im tańszy produkt, tym ciekawszy musisz mieć pomysł na niego i tym więcej pracy musisz włożyć”. Jak wygląda to w rzeczywistości? Jeśli zdecydowałeś się na tańszy zamiennik jakiegoś produktu zaprezentuj go w nietuzinkowy i atrakcyjny sposób. Przykładowo, serwując rybę zamiast drogiego sandacza wybierz raczej morszczuka, ale nie podawaj go tradycyjnie w kostce, lecz podaj go w formie rolady.

Polecany przepis

Filet z kurczaka w fasolce z bekonem w śmietankowym sosem z pieczarką

Fasolka w daniu powinna być chrupka, dlatego nie paruj zbyt długo, ponieważ po wyjęciu z pieca jest jeszcze chwilę podgrzewana w sosie śmietanowym.

Sprawdź przepis

Bazuj na produktach nie wymagających dużego nakładu pracy

Sposobem na obniżenie kosztu przygotowania menu lunchowego będzie też wykorzystanie produktów typu convenience, zmniejszając koszty i oszczędzając czas. Warto potraktować takie produkty, jako bazę do gotowania. Dzięki temu w razie potrzeby np. jeśli Twoją restaurację odwiedzi więcej gości niż zakładałeś, będziesz mógł szybko przyrządzić brakujące dania. Istotną informacją jest fakt, że potrawy na lunch bazują zwykle na produktach sezonowych oraz warzywach i mięsach, które nie wymagają długiej obróbki termicznej.

Stosując się do tych kilku zaleceń możesz mieć pewność, że zarówno koszt, jak i czas przygotowania potraw ulegną redukcji, a menu lunchowe stanowić będzie odtąd całkiem intratną część Twojego menu.

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.