Najważniejsze, aby menu było dostosowane do rodzaju imprezy, ale równie istotne jest uwzględnienie kilku dodatkowych czynników, takich jak: preferencje gości, możliwości wynikające z zaplecza kuchennego, umiejętności zespołu kucharzy, a nawet rodzaju mięsa. Ważne, aby te wszystkie czynniki współgrały również z food costem. Menu grupowe z udziałem mięs jest z pewnością wyzwaniem, zwłaszcza, że danie powinno być powtarzalne, smaczne i stosunkowo łatwe w przygotowaniu - szczególnie podczas serwisu.Żeby zapewnić jak najlepszy efekt, warto odpowiednio przygotować się do wyzwania i zaplanować każdy etap. Mamy nadzieję, że przedstawione na łamach tej broszury liczne wskazówki, porady oraz przepisy pomogą Ci przygotować perfekcyjne menu grupowe, zakończone sprawnym serwisem.

Dobierz odpowiedni surowiec

Mięso musi być dobrej jakości – czy jest świeże, czy mrożone, należy kupować je w sprawdzonym miejscu. Lokalny, zaufany dostawca to duża oszczędność czasu oraz gwarancja dobrej jakości. Poszukując mięsa do potraw menu grupowego, warto postawić na te, których koszt nie zrujnuje food costu oraz te, które są łatwe w obróbce. Jeśli masz więcej doświadczenia z obróbką mięsa, możesz sięgnąć po mniej popularne rodzaje mięs, np. mostek, boczek czy łopatka, których cena jest bardzo atrakcyjna.

Wybieraj dania szybkie w przygotowaniu

Podczas serwowania dań dla większych grup, kluczowy jest jak najkrótszy czas ich przygotowania podczas serwisu. Idealnie sprawdzają się dania, które wymagają jedynie podgrzania lub porcjowania. Dlatego tak ważne jest, aby wybierać takie przepisy, które na to pozwalają. Znakomity przykład stanowi chrupiący, panierowany kurczak z czosnkiem, którego obtoczone filety można usmażyć bądź upiec. Pieczenie spowoduje, że będziesz miał wolne ręce podczas serwisu. Ponadto, idealnie nadają się także dania jednogarnkowe, jak chociażby Boeuf Stroganow.

Zadbaj o powtarzalność dań

To jeden z kluczowych elementów w przypadku dań grupowych. Trudno przecież zaserwować dania, których porcja mięsa różni się na każdym talerzu. Co więcej, prym wiodą te potrawy, które można pokroić lub nałożyć, odmierzając łyżką lub chochlą. Dobrym rozwiązaniem są porcje mięsa o stałej, powtarzalnej wadze, a także dodatki do nich. Znakomity przykład stanowi schab, który można pokroić na równe kawałki, kurczak Supreme, stabilne sosy, które się nie rozwarstwiają i łatwo można je podgrzać. Techniką, która zaoszczędzi Ci wiele czasu, ograniczy ubytki oraz pozwoli zachować równe porcje jest sous-vide.

Organizacja serwisu

Staraj się zaplanować menu w taki sposób, aby mieć pewność, że Twoi ludzie odtworzą danie - szczególnie wtedy, gdy jest serwis, a napięcie w kuchni rośnie. Potrawy powinny być tak skomponowane, aby było w nich jak najmniej skomplikowanych czynności. Połowa sukcesu leży w odpowiednim „mise en place”.

Smak

W przypadku menu grupowego, potrawy często są spożywane po dłuższym czasie. To kluczowy czynnik, który powinieneś uwzględnić. Przygotuj dania, które nie stracą właściwości smakowych przez kilka godzin. Do takich dań należą szczególnie dania jednogarnkowe (gulasze), dania zimne oraz potrawy mięsne z dużą zawartością sosu.

Dania mięsne w menu grupowym stanowią bardzo istoty element. Warto zatem poświęcić im więcej czasu i zadbać o każdy szczegół – nawet ten pozornie naj mniej istotny. Jeśli odpowiednio się przygotujesz, zaplanujesz skrupulatnie każdy krok, serwis nie będzie dla Ciebie wyzwaniem. Zastosowanie pięciu powyższych zasad pomoże Ci za oszczędzić czas, pieniądze, a przy okazji sprawi, że Twoje MENU GRUPOWE będzie zawsze idealnie dostosowane do okazji. Sam proces przygotowania dań stanie się łatwiejszy i sprawniejszy, a serwowane dania zachowają świeżość oraz pożądany smak.

Stwórz z nami wyjątkowe MENU GRUPOWE

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.