sól

 

Sos sojowy

Zawiera sól, co zwiększa jego zdolności marynujące. Powoli rozbija wiązania białek mięsa, co korzystnie wpływa na miękkość. Mocny, brązowy kolor zawdzięcza fermentacji ziaren soi. Na rynku jest wiele rodzajów sosu sojowego o niskiej zawartości soli – ciemny, jasny oraz grzybowy.

Octy i wina

To jedne z najsilniej zmiękczających składników marynat, pomagających skruszyć mięso. Dodatkowo znakomicie wpływają na walory smakowe mięsa, zapewniając słodko-słony balans.

Sól

Jest elementarnym składnikiem wszystkich marynat, nadaje podstawowy smak i skrusza mięso.

Sos rybny

Drugi po sosie sojowym najważniejszy składnik marynat. Zrobiony jest ze sfermentowanych ryb, soli i wody. Idealnie pasuje drobiu. Mocny w smaku i intensywny w zapachu, pomaga nadać unikalny aromat wszystkim daniom. Często jest używany w zastępstwie soli – ma silne właściwości zmiękczające.

Skrobia

Jest najczęściej używana do stir-fry. Nadaje składnikom chrupkości. Dzięki zawartości cukrów otoczony nią produkt podczas obróbki termicznej szybko się rumieni. Dodatkowo sprawia, że składniki lepiej łączą się z sosem, nie rozrzedzając go.

Cukier

Pozwala uzyskać ciemnozłoty kolor, naturalnie wzmacnia smak mięs i doskonale harmonizuje słony smak w potrawach. Dodany do marynaty, pozwala na szybszą karmelizację składników.

Polecany przepis

Udka kurczaka marynowane w pikantno-słodkim sosie chili z kolbami kukurydzy

Udka z kurczaka to jeden z najpopularniejszych drobiowych składników w kuchni azjatyckiej. W odróżnieniu od fileta z kurczaka są bardziej soczyste, a dzięki zwięzłej konsystencji dużo lepiej zachowują się w daniach typu stir-fry. Po wycięciu kości i pokrojeniu na kawałki smaży się je tak samo jak fileta.

Sprawdź przepis

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.