Zupa Ramen z dwoma rodzajami mięsa i płynnym jajkiem
Ramen to jedno z najbardziej popularnych dań w Japonii – pożywna porcja wywaru wieprzowego z makaronem, mięsem lub owocami morza, jajkiem, warzywami i innymi dodatkami. Ramen to unikalne doznania nie tylko smakowe, ale również wizualne.

Składniki
Zupa Ramen z dwoma rodzajami mięsa i płynnym jajkiem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Wywar
Esencja bulionu drobiowego Knorr Professional 1 l
/ml
90.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Woda
/l
3.0 l
0%
Czosnek
/ząbków
8.0 ząbków
0%
Pięć smaków, przyprawa
/g
5.0 g
0%
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
80.0 ml
0%

Cukier
/g
10.0 g
0%
Imbir
/g
30.0 g
0%
Marchew
/g
600.0 g
0%
Łopatka wieprzowa
/g
800.0 g
0%
Udka z kurczaka
/g
500.0 g
0%
Grzyby shiitake
/g
35.0 g
0%
Chili w proszku
/g
0.0 g
0%
Dodatek
Makaron ramen
/g
700.0 g
0%
Świeże liście szpinaku „baby”
/g
250.0 g
0%
Kukurydza „baby”
/g
125.0 g
0%
Jaja
/cu
10.0 cu
0%
Podanie
Wodorosty Nori
/cu
1.0 cu
0%
Dymka
/g
50.0 g
0%
Pędy bambusa (puszka)
/g
100.0 g
0%
Mirin (wino ryżowe)
/ml
30.0 ml
0%
Sake
/ml
30.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Wywar
-
Woda 3.0 l
-
Czosnek 8.0 ząbków
-
Pięć smaków, przyprawa 5.0 g
-
Cukier 10.0 g
-
Imbir 30.0 g
-
Marchew 600.0 g
-
Łopatka wieprzowa 800.0 g
-
Udka z kurczaka 500.0 g
-
Grzyby shiitake 35.0 g
-
Chili w proszku
Dodatek
-
Makaron ramen 700.0 g
-
Świeże liście szpinaku „baby” 250.0 g
-
Kukurydza „baby” 125.0 g
-
Jaja 10.0 cu
Podanie
-
Wodorosty Nori 1.0 cu
-
Dymka 50.0 g
-
Pędy bambusa (puszka) 100.0 g
-
Mirin (wino ryżowe) 30.0 ml
-
Sake 30.0 ml
-
Wywar
- Wieprzowinę i kurczaka zamarynuj w czosnku i sosie Ketjap Manis.
- Mięso z kurczaka wraz z marchwią, czosnkiem i imbirem krótko opiecz w piecu konwekcyjno-parowym w temperaturze 200°C.
- Przełóż do garnka, dodaj wieprzowinę, cukier, grzyby shitake, przyprawę „pięć smaków”. Zalej wodą i dodaj Esencję bulionu drobiowego. Gotuj na wolnym ogniu, żeby wywar nie zmętniał.
- Podczas gotowania wywar szumuj, stopniowo wyjmuj ugotowane mięso.
-
Dodatek
- Makaron gotuj ok. 3 minuty, pod koniec dodaj szpinak i kukurydzę.
- Jajka ugotuj na miękko lub przygotuj na sposób sous vide w wodzie o temperaturze 62,5°C przez godzinę.
-
Podanie
- Makaron i sparzone warzywa rozłóż do misek na zupę, dodaj poprzekrawane grzyby, bambus, pokrojoną marchew i przekrojone na pół jajko.
- Całość zalej odcedzonym wywarem i doprawionym winem (Mirin i sake).
- Dodaj mięso pokrojone w plasterki oraz pokrojoną cebulę i wodorosty nori.
- Udekoruj grzybami shitake i marchewką.