Wegetariański krem z rustykalnych warzyw z nutą truflową i grzankami
To rozgrzewająca zupa o unikalnym smaku zapomnianych, choć teraz coraz częściej goszczących na stołach warzyw: skorzonery, topinamburu czy pasternaku. Alternatywnie można użyć łatwiej osiągalnych warzyw, np. korzenia selera lub pietruszki. Pastę truflową z powodzeniem zastąpi tapenada z oliwek i anchois.

Składniki
Wegetariański krem z rustykalnych warzyw z nutą truflową i grzankami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł199.65
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Zupa
Masło 82%
/g
200.0 g
0%
Szalotka
/g
150.0 g
0%
Knorr Professional Primerba czosnkowa 0,34 kg
/g
20.0 g
0%

Bez laktozy
Nie Zawierają Alergenów
Pasternak
/g
300.0 g
0%
Korzeń trybuli
/g
200.0 g
0%
Skorzonera
/g
300.0 g
0%
Ziemniaki
/g
300.0 g
0%
Topinambur
/g
200.0 g
0%
Woda
/l
3.0 l
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
60.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
70.0 ml
0%
Żółtko jaja kurzego z wolnego chowu
/cu
3.0 cu
0%
Sól, Pieprz Biały Do Smaku
/
0.0
0%
Podanie
Grzanki
/g
150.0 g
0%
Pasta truflowa
/g
80.0 g
0%
Sałata masłowa
/g
40.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Zupa
-
Masło 82% 200.0 g
-
Szalotka 150.0 g
-
Pasternak 300.0 g
-
Korzeń trybuli 200.0 g
-
Skorzonera 300.0 g
-
Ziemniaki 300.0 g
-
Topinambur 200.0 g
-
Woda 3.0 l
-
"Śmietanka" roślinna 30% 70.0 ml
-
Żółtko jaja kurzego z wolnego chowu 3.0 cu
-
Sól, Pieprz Biały Do Smaku
Podanie
-
Grzanki 150.0 g
-
Pasta truflowa 80.0 g
-
Sałata masłowa 40.0 g
-
Zupa
- W garnku rozgrzej masło, dodaj pokrojone w kostkę warzywa oraz Primerbę czosnkową.
- Całość delikatnie zasmaż – tak, aby warzywa się nie zarumieniły.
- Dodaj wodę i Esencję bulionu warzywnego, gotuj pod przykryciem do miękkości.
- Zupę zmiksuj na krem i przecedź przez drobne sito, następnie dodaj Ramę połączoną z żółtkami.
- Dopraw do smaku, w razie potrzeby zagęść.
-
Podanie
- Do głębokiego talerza nalej gęsty krem, udekoruj pastą truflową, grzankami i pokrojoną w paski sałatą.