Wegetariańska sałatka Panzanella
Letnia sałatka, której wytrawności dodają kapary i anchois.

Składniki
Wegetariańska sałatka Panzanella
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Sałatka
Pomidory
/kg
1.5 kg
0%
Ogórki
/g
700.0 g
0%
Cebula czerwona
/g
100.0 g
0%
Kapary
/g
80.0 g
0%
Anchois
/g
20.0 g
0%
Sos sałatkowy
Sos sałatkowy włoski Knorr 0,7 kg
/g
15.0 g
0%

Sok pomidorowy
/ml
100.0 ml
0%
Knorr Professional Primerba bazyliowa 0,34 kg
/g
0.0 g
0%

Bez laktozy
Nie Zawierają Alergenów
Ocet winny biały
/ml
0.0 ml
0%
Oliwa z oliwek
/ml
100.0 ml
0%
Grzanki
Pieczywo
/g
300.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Sałatka
-
Pomidory 1.5 kg
-
Ogórki 700.0 g
-
Cebula czerwona 100.0 g
-
Kapary 80.0 g
-
Anchois 20.0 g
Sos sałatkowy
-
Sok pomidorowy 100.0 ml
-
Ocet winny biały
-
Oliwa z oliwek 100.0 ml
Grzanki
-
Pieczywo 300.0 g
-
Sałatka
- Pomidory sparz, usuń skórkę i pokrój w duże cząstki. Umieść w misce.
- Ogórki obierz, przetnij na pół, usuń pestki, pokrój w półtalarki i przypraw solą. Umieść na sicie by sok mógł odciec, pozostaw na około 30 minut, a następnie dodaj do pomidorów.
- Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone filety anchois i kapary.
-
Sos sałatkowy
- Sos sałatkowy włoski połącz z sokiem pomidorowym, Primerbą bazyliową i octem winnym. Dodaj oliwę z oliwek tak by powstała konsystencja emulsji.
-
Grzanki
- Z pieczywa przygotuj grzanki w formie kostki o wymiarach ok. 1-2 cm.
-
Podanie
- Przed podaniem sałatkę wymieszaj z drobno pokrojonymi listkami mięty i grzankami.
- Skrop sosem sałatkowym.