Wegetariańskie szparagi z sosem holenderskim i młodym szpinakiem
Dodanie ubitej Ramy Cremefine 31% do sosu holenderskiego nada mu lekkości i puszystości.Tak powstały sos nazywany jest „sosem Mousseline”.

Składniki
Wegetariańskie szparagi z sosem holenderskim i młodym szpinakiem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Szparagi
Szparagi zielone (oczyszczone)
/g
200.0 g
0%
Szparagi białe (oczyszczone)
/g
600.0 g
0%
Sól, Cukier Do Smaku
/
0.0
0%
Sos holenderski
Woda
/ml
500.0 ml
0%
Masło
/g
70.0 g
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
120.0 ml
0%
Dodatki
Szpinak młody liście
/g
250.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l do smażenia
/ml
0.0 ml
0%
Sól, Pieprz, Cytryna Do Smaku
/
0.0
0%
Podanie
Migdały 20 G
/
0.0
0%
Bułka tarta
/g
15.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Szparagi
-
Szparagi zielone (oczyszczone) 200.0 g
-
Szparagi białe (oczyszczone) 600.0 g
-
Sól, Cukier Do Smaku
Sos holenderski
-
Woda 500.0 ml
-
Masło 70.0 g
-
"Śmietanka" roślinna 30% 120.0 ml
Dodatki
-
Szpinak młody liście 250.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l do smażenia
-
Sól, Pieprz, Cytryna Do Smaku
Podanie
-
Migdały 20 G
-
Bułka tarta 15.0 g
-
Szparagi
- Ugotuj szparagi białe i zielone w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Po ugotowaniu zahartuj (zimną wodą lub lodem) tak, by się nie rozgotowały.
-
Sos holenderski
- Sos holenderski połącz z zimną wodą i zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu. Odstaw, dodaj zimne masło i wymieszaj.
- W międzyczasie ubij Ramę Cremefine 31%, dodaj do ciepłego sosu i dokładnie wymieszaj.
-
Dodatki
- Młody szpinak podsmaż na Ramie Culinesse, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Migdały i bułkę przyrumień na oddzielnych patelniach.
-
Podanie
- Szparagi i młody szpinak ułóż na talerzu, polej sosem holenderskim, dodatkowo posyp przygotowanymi migdałami i bułką tartą.