Wegetariański burger z czerwonej fasoli
Burgery to nie tylko chrupiąca bułka z mięsem, ale także doskonała alternatywa dla wegetarian i wegan, dla których aromatyczny kotlet z czerwonej fasoli lub ciecierzycy z kolendrą będzie najlepszą opcją na udane danie z grilla.

Składniki
Wegetariański burger z czerwonej fasoli
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Burger z fasoli
Jaja
/szt.
2.0 szt.
0%
Fasola czerwona odsączona
/kg
1.0 kg
0%
Papryka czerwona
/g
400.0 g
0%
Cebula czerwona
/g
100.0 g
0%
Czosnek
/ząbki
4.0 ząbki
0%
Kmin rzymski do smaku
/g
0.0 g
0%
Przyprawy: sól i pieprz
/g
0.0 g
0%
Bułka tarta
/g
20.0 g
0%
Olej do smażenia
/ml
0.0 ml
0%
Sos cytrynowo – ziołowy
Hellmann's Majonez do dekoracji 3 l
/g
300.0 g
0%

Cytryna
/szt.
1.0 szt.
0%
Kolendra świeża do smaku
/g
0.0 g
0%
Dodatki
Pomidory
/g
400.0 g
0%
Nachosy
/g
200.0 g
0%
Cytryna do dekoracji
/g
0.0 g
0%
Zioła
/g
0.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Burger z fasoli
-
Jaja 2.0 szt.
-
Fasola czerwona odsączona 1.0 kg
-
Papryka czerwona 400.0 g
-
Cebula czerwona 100.0 g
-
Czosnek 4.0 ząbki
-
Kmin rzymski do smaku
-
Przyprawy: sól i pieprz
-
Bułka tarta 20.0 g
-
Olej do smażenia
Sos cytrynowo – ziołowy
-
Cytryna 1.0 szt.
-
Kolendra świeża do smaku
Dodatki
-
Pomidory 400.0 g
-
Nachosy 200.0 g
-
Cytryna do dekoracji
-
Zioła
-
Burger z fasoli
- Odsączoną fasolę zmiksuj ręcznym blenderem, zwróc uwagę by pozostawić kawałki fasoli.
- Dodaj jaja, czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kostkę i paprykę pokrojoną podobnie jak cebulę.
- Dopraw czosnkiem, kminkiem rzymskim, solą i pieprzem.
- Na sam koniec dodaj bułkę tartą, całość starannie wymieszaj.
- Uformuj 10 równych burgerów i usmaż je.
-
Sos cytrynowo – ziołowy
- Otrzyj skórkę z umytej cytryny. Wyciśnij sok.
- Majonez połącz ze skórką, dodaj pokrojoną kolendrę i kilka kropli soku z cytryny, tak by sos nie był zbyt rzadki.
-
Dodatki
- Pomidory pokrój w plastry, a cytryny w cząstki.
-
Podanie
- Bułki podgrzej.
- Połóż ciepłego burgera z fasoli, połóż plastry pomidora, przesmaruj sosem i przykryj bułką.
- Podawaj z nachosami, cząstką cytryny i ziołami.