Wegański falafel z pitą frytkami i sosem czosnkowym

Składniki
Wegański falafel z pitą frytkami i sosem czosnkowym
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł22673814.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Falafel:
Ciecierzyca sucha
/g
700.0 g
0%
Cebula
/g
150.0 g
0%
Sól do smaku
/g
0.0 g
0%
Czosnek
/g
40.0 g
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/g
40.0 g
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Kmin rzymski do smaku
/g
10.0 g
0%
Kolendra mielona
/g
10.0 g
0%
Kardamon
/g
5.0 g
0%
Cynamon
/g
3.0 g
0%
Chili
/g
5.0 g
0%
Soda oczyszczona
/g
10.0 g
0%
Natka pietruszki, posiekana
/g
40.0 g
0%
Kolendra, posiekana
/g
20.0 g
0%
Cytryna
/g
100.0 g
0%
Mąka kukurydziana, do obtoczenia
/g
150.0 g
0%
Olej do głębokiego smażenia
/g
0.0 g
0%
Sos czosnkowy:
Hellmann's Majonez Wegański 2,5 kg
/ml
500.0 ml
0%

Śmietanka roślinna
/ml
200.0 ml
0%
Czosnek świeży
/g
20.0 g
0%
Czosnek suszony
/g
1.0 g
0%
Cukier
/g
10.0 g
0%
Pieprz czarny
/g
1.0 g
0%
Oregano z Turcji Knorr Professional 0,15 kg
/g
1.0 g
0%
Podanie:
Pita – chlebki, połówki 10 sztuk
/g
0.0 g
0%
Frytki
/g
1500.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Falafel:
-
Ciecierzyca sucha 700.0 g
-
Cebula 150.0 g
-
Sól do smaku
-
Czosnek 40.0 g
-
Kmin rzymski do smaku 10.0 g
-
Kolendra mielona 10.0 g
-
Kardamon 5.0 g
-
Cynamon 3.0 g
-
Chili 5.0 g
-
Soda oczyszczona 10.0 g
-
Natka pietruszki, posiekana 40.0 g
-
Kolendra, posiekana 20.0 g
-
Cytryna 100.0 g
-
Mąka kukurydziana, do obtoczenia 150.0 g
-
Olej do głębokiego smażenia
Sos czosnkowy:
-
Śmietanka roślinna 200.0 ml
-
Czosnek świeży 20.0 g
-
Czosnek suszony 1.0 g
-
Cukier 10.0 g
-
Pieprz czarny 1.0 g
-
Oregano z Turcji Knorr Professional 0,15 kg 1.0 g
Podanie:
-
Pita – chlebki, połówki 10 sztuk
-
Frytki 1500.0 g
-
Falafel:
- Ciecierzycę namocz w letniej wodzie na 24 godziny. Następnie odcedź i zmiel razem z cebulą.
- Dodaj posiekany i utarty z solą czosnek, przyprawy, Esencję bulionu warzywnego, pokrojoną natkę i kolendrę, startą skórkę z cytryny oraz sok.
- Całość dopraw do smaku i dobrze wymieszaj. Wyporcjuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
- Odtocz w mące kukurydzianej i natychmiast smaż w głębokim tłuszczu.
-
Sos czosnkowy:
- Majonez połącz ze śmietanką roślinną, roztartym czosnkiem, czosnkiem suszonym i przyprawami.
-
Podanie:
- Podawaj z grillowanym chlebem pita, frytkami, sosem czosnkowym i sałatką.