Wątróbka drobiowa z sezonowymi warzywami i lekkim sosem pieprzowym
Aby wątróbka miała wyjątkowy smak i nie zdominowała delikatnych warzyw, mocz ją w mleku przez około 2 godziny. Przed smażeniem osusz ją papierowym ręcznikiem i przełóż na 15 minut do suchego ryżu.

Składniki
Wątróbka drobiowa z sezonowymi warzywami i lekkim sosem pieprzowym
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Purée z marchewki
Marchew
/g
400.0 g
0%
Masło
/g
50.0 g
0%
Cukier
/g
20.0 g
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
0.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Woda Do Duszenia
/
0.0
0%
Wątróbka drobiowa
Wątróbka drobiowa
/kg
1.0 kg
0%
Mleko
/l
1.0 l
0%
Tymianek świeży
/gałązki
3.0 gałązki
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
80.0 ml
0%
Sól, Pieprz Do Smaku
/
0.0
0%
Sos
Sok jabłkowy
/ml
500.0 ml
0%
Pieprz Kolorowy Młotkowany Do Smaku
/
0.0
0%
Masło Do Konsystencji
/
0.0
0%
Podanie
Kiełki Groszku Strączkowego Do Dekoracji
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Purée z marchewki
-
Marchew 400.0 g
-
Masło 50.0 g
-
Cukier 20.0 g
-
Woda Do Duszenia
Wątróbka drobiowa
-
Wątróbka drobiowa 1.0 kg
-
Mleko 1.0 l
-
Tymianek świeży 3.0 gałązki
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 80.0 ml
-
Sól, Pieprz Do Smaku
Sos
-
Sok jabłkowy 500.0 ml
-
Pieprz Kolorowy Młotkowany Do Smaku
-
Masło Do Konsystencji
Podanie
-
Kiełki Groszku Strączkowego Do Dekoracji
-
Purée z marchewki
- Marchew obierz, posyp cukrem i zasmaż na maśle. Zalej minimalną ilością wody, dodaj Esencję bulionu warzywnego i duś do miękkości.
- Na koniec przetrzyj przez sito lub zmiksuj w blenderze.
- Ciepłe purée przełóż do butelki i wstaw do kąpieli wodnej, aby pozostało ciepłe.
-
Warzywa sezonowe
- Warzywa zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
-
Wątróbka drobiowa
- Wątróbkę zalej mlekiem z dodatkiem tymianku, odstaw na 2 godziny.
- Następnie usmaż wątróbkę na Ramie Culinesse i odstaw na chwilę, aby odpoczęła. Dopraw solą i pieprzem.
-
Sos
- Sos Demi-Glace połącz z sokiem jabłkowym, zagotuj i redukuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodaj pieprz i zimne masło.
-
Podanie
- Na talerzu ułóż wątróbkę, purée z marchewki oraz pozostałe warzywa. Całość delikatnie polej sosem i udekoruj świeżymi kiełkami.