Veloute z żurku podane z konfitowanym boczkiem i perfekcyjnym żółtkiem
Żurek jako przystawka. Standardowo żurek podawany jest jako zupa, natomiast nasza propozycja to żurek podany w formie ciepłej przystawki.

Składniki
Veloute z żurku podane z konfitowanym boczkiem i perfekcyjnym żółtkiem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Boczek confit
Boczek surowy
/kg
1.2 kg
0%
Knorr Professional Marynata do wieprzowiny 0,75 kg
/g
10.0 g
0%

Majeranek, Swieży Do Smaku
/
0.0
0%
Czosnek
/ząbków
5.0 ząbków
0%
Olej
/ml
0.0 ml
0%
Veloute z żurku
Woda
/l
1.4 l
0%
Boczek wędzony, parzony
/g
160.0 g
0%
Marchew
/g
100.0 g
0%
Seler
/g
80.0 g
0%
Pietruszka, korzeń
/g
50.0 g
0%
Liść Laurowy, Ziele Angielskie Do Smaku
/
0.0
0%
Masło
/g
70.0 g
0%
Mąka
/g
25.0 g
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
50.0 ml
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Perfekcyjne żółtka
Żółtka
/szt.
5.0 szt.
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Boczek confit
-
Boczek surowy 1.2 kg
-
Majeranek, Swieży Do Smaku
-
Czosnek 5.0 ząbków
-
Olej
Veloute z żurku
-
Woda 1.4 l
-
Boczek wędzony, parzony 160.0 g
-
Marchew 100.0 g
-
Seler 80.0 g
-
Pietruszka, korzeń 50.0 g
-
Liść Laurowy, Ziele Angielskie Do Smaku
-
Masło 70.0 g
-
Mąka 25.0 g
-
"Śmietanka" roślinna 30% 50.0 ml
-
Sól Do Smaku
Perfekcyjne żółtka
-
Żółtka 5.0 szt.
-
Boczek confit
- Boczek przypraw Marynatą do wieprzowiny, przełóż do głębokiego G/N, dodaj majeranek i posiekany czosnek.
- Zalej ciepłym olejem i konfituj w piecu konwekcyjno-parowym w temperaturze 120˚C przez 3 godziny.
- Ciepły boczek przełóż na czysty pergamin i przykryj od góry drugim arkuszem pergaminu. Obciąż ciężkim naczyniem, by uzyskać równą strukturę boczku.
- Pozostaw w lodówce do wystudzenia.
- Boczek wyporcjuj i obsmaż na suchej patelni.
-
Veloute z żurku
- Przygotuj wywar z warzyw i boczku, a następnie go przecedź.
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i zasmaż.
- Zasmażkę rozprowadź wystudzonym wywarem i zagotuj. Wlej Ramę 31% i dopraw do smaku.
-
Perfekcyjne żółtka
- Żółtka gotuj w worku vacuum lub strunowymmetodą sous-vide lub w piecu konwekcyjnym na parze, w temperaturze 65˚C przez 1 godzinę.
- Wymieszaj, przełóż do tuby i wyszprycuj dekoracyjnie na żurku.
-
Podanie
- Boczek podawaj z przygotowanym veloute, chipsem chlebowym, przesmażoną młodą cebulką, konfitowanym ziemniakiem, łyżką ziemniaczanego purée i żółtkiem.
- Udekoruj świeżym majerankiem.