Udka kurczaka marynowane w pikantno-słodkim sosie chili z kolbami kukurydzy
Udka z kurczaka to jeden z najpopularniejszych drobiowych składników w kuchni azjatyckiej. W odróżnieniu od fileta z kurczaka są bardziej soczyste, a dzięki zwięzłej konsystencji dużo lepiej zachowują się w daniach typu stir-fry. Po wycięciu kości i pokrojeniu na kawałki smaży się je tak samo jak fileta.

Składniki
Udka kurczaka marynowane w pikantno-słodkim sosie chili z kolbami kukurydzy
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Udka z kurczaka
/kg
3.0 kg
0%
Ocet winny czerwony
/ml
40.0 ml
0%
Miód
/g
30.0 g
0%
Knorr Sunshine Chili Słodko-pikantny sos 1 l
/ml
250.0 ml
0%

Tabasco
/ml
5.0 ml
0%
Rama Combi Profi 3,7 l
/ml
75.0 ml
0%
Kukurydza
Kukurydza „baby”
/kg
1.2 kg
0%
Masło
/g
100.0 g
0%
Groszek cukrowy
/g
600.0 g
0%
Cukier
/g
100.0 g
0%
Podanie
Olej
/ml
0.0 ml
0%
Makaron ryżowy
/g
100.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Udka z kurczaka 3.0 kg
-
Ocet winny czerwony 40.0 ml
-
Miód 30.0 g
-
Tabasco 5.0 ml
-
Rama Combi Profi 3,7 l 75.0 ml
Kukurydza
-
Kukurydza „baby” 1.2 kg
-
Masło 100.0 g
-
Groszek cukrowy 600.0 g
-
Cukier 100.0 g
Podanie
-
Olej
-
Makaron ryżowy 100.0 g
-
Mięso
- Udka oczyść.
- W misce wymieszaj czerwony ocet winny, miód, Sunshine Chili i tabasco.
- Przygotowaną marynatą natrzyj udka, spryskaj Ramą Combi Profi i piecz w piecu konwekcyjno-parowym.
-
Kukurydza
- Kukurydzę „baby” obsmaż na maśle, dodaj cukier, tak by kukurydza lekko się skarmelizowała.
- Dodaj groszek cukrowy i wszystko razem podsmaż.
-
Podanie
- Serwuj z makaronem ryżowym, usmażonym na chrupko na rozgrzanym oleju.