Tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche
Autorska receptura Grzegorza Labudy, szefa kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku.

Składniki
Tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Tatar
Łosoś filet(ze skórą)
/kg
1.1 kg
0%
Cebula czerwona
/g
50.0 g
0%
Kapary
/g
50.0 g
0%
Oliwki zielone
/g
50.0 g
0%
Musztarda gruboziarnista
/g
50.0 g
0%
Szczypiorek
/g
20.0 g
0%
Koperek świeży
/g
20.0 g
0%
Esencja bulionu rybnego Knorr Professional 1 ldo smaku
/ml
0.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Sok z cytryny świeży
/ml
30.0 ml
0%
Tabascodo smaku
/ml
0.0 ml
0%
Brandy (Eau-de-vie de vin)
/ml
10.0 ml
0%
Przyprawy: sól i pieprz
/g
0.0 g
0%
Podanie
Pumpernikiel
/g
100.0 g
0%
Miód(do przesmarowania pieczywa)
/g
0.0 g
0%
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l
/ml
100.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Tatar
-
Łosoś filet(ze skórą) 1.1 kg
-
Cebula czerwona 50.0 g
-
Kapary 50.0 g
-
Oliwki zielone 50.0 g
-
Musztarda gruboziarnista 50.0 g
-
Szczypiorek 20.0 g
-
Koperek świeży 20.0 g
-
Sok z cytryny świeży 30.0 ml
-
Tabascodo smaku
-
Brandy (Eau-de-vie de vin) 10.0 ml
-
Przyprawy: sól i pieprz
Podanie
-
Pumpernikiel 100.0 g
-
Miód(do przesmarowania pieczywa)
-
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l 100.0 ml
-
Tatar
- Umyj filet z łososia i usuń z niego skórę.
- Przygotuj chipsy: skórę z łososia włóż pomiędzy dwa arkusze pergaminu i susz w piecu w temperaturze 110°C przez 60 minut. Następnie wystudź i połam na nieregularne kawałki.
- Łososia pokrój w średnią kostkę.
- Kapary sparz przez trzy minuty, ostudź i pokrój.
- Oliwki pokrój w plasterki.
- Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
- Wymieszaj łososia z kaparami, oliwkami, cebulą pokrojoną w kostkę, szczypiorkiem i koperkiem. Rybę dopraw do smaku Esencją bulionu rybnego, musztardą, sokiem z cytryny, tabasco, odrobiną brandy, solą i pieprzem.
-
Podanie
- Pumpernikiel posmaruj miodem i skarmelizuj na ciepłej patelni.
- Tatar podawaj udekorowany chipsami ze skóry z pumperniklem i Ramą Cremefine Fraiche 24%.