Tacos z szarpaną wieprzowiną i grillowanym ananasem
Taquería to wciąż silny i nadal rosnący trend. Te taco z wieprzowiną i grillowanym ananasem zainspirowane zostały przez oryginalne danie z Mexico City, zwane „tacos al pastor” – danie będące połączeniem kuchni Majów, karaibskiej i bliskowschodniej.

Składniki
Tacos z szarpaną wieprzowiną i grillowanym ananasem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Szarpana wieprzowina
Łopatka wieprzowa
/kg
1.3 kg
0%
Papryka mielona
/g
60.0 g
0%
Oregano suszone
/g
60.0 g
0%
Sól
/g
50.0 g
0%
Cydr
/ml
500.0 ml
0%
Salsa kolendrowo-miętowa
Kolendra świeża
/g
15.0 g
0%
Mięta liść
/g
10.0 g
0%
Papryczka jalapeño
/cu
1.0 cu
0%
Ocet winny biały
/ml
15.0 ml
0%
Sól
/g
6.0 g
0%
Kminek
/g
3.0 g
0%
Oliwa
/ml
25.0 ml
0%
Czosnek
/g
15.0 g
0%
Przed podaniem
Ananas
/cu
1.0 cu
0%
Kukurydza w kolbach
/cu
2.0 cu
0%
Tortilla
/cu
20.0 cu
0%
Kapusta czerwona
/g
250.0 g
0%
Awokado
/cu
2.0 cu
0%
Limonka
/cu
5.0 cu
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Szarpana wieprzowina
-
Łopatka wieprzowa 1.3 kg
-
Papryka mielona 60.0 g
-
Oregano suszone 60.0 g
-
Sól 50.0 g
-
Cydr 500.0 ml
Salsa kolendrowo-miętowa
-
Kolendra świeża 15.0 g
-
Mięta liść 10.0 g
-
Papryczka jalapeño 1.0 cu
-
Ocet winny biały 15.0 ml
-
Sól 6.0 g
-
Kminek 3.0 g
-
Oliwa 25.0 ml
-
Czosnek 15.0 g
Przed podaniem
-
Ananas 1.0 cu
-
Kukurydza w kolbach 2.0 cu
-
Tortilla 20.0 cu
-
Kapusta czerwona 250.0 g
-
Awokado 2.0 cu
-
Limonka 5.0 cu
-
Szarpana wieprzowina
- Natrzeć wieprzowinę papryką, oregano i solą.
- Położyć na blasze. Polać blachę cydrem, przykryć papierem do pieczenia i folią aluminiową , wstawić do piekarnika na 2½ godziny, piec w niskiej temperaturze.
- Zdjąć folię i papier, piec dalej kolejne 30-40 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie.
- Wyjąć wieprzowinę z piekarnika, owinąć cienką folią i odłożyć na 10-15 minut. Następnie poszarpać na kawałki.
-
Salsa kolendrowo-miętowa
- Drobno posiekać kolendrę, liście mięty i papryczkę jalapeño.
- Dodać ocet, sól, kminek i oliwę. Czosnek zetrzeć, dodać do salsy i dobrze wymieszać.
-
Przed podaniem
- Pokroić ananas w plasterki i przypiec na grillu.
- Ugotować kolby kukurydzy i odkroić ziarna.
- Pokroić kapustę w paski.
- Rozgnieść avocado widelcem.
- Podgrzać tortille kukurydziane.
- Najpierw położyć na tortille trochę kapusty, potem wieprzowinę. Dodać avocado i salsę. Podawać z ćwiartką limonki i grillowanym ananasem.