Szaszłyk z kurczaka glazurowany w teriyaki z grillowanymi warzywami
Mało osób wie, że teriyaki to również technika kulinarna, bazująca na używaniu sosów, które nadają połysk daniu.

Składniki
Szaszłyk z kurczaka glazurowany w teriyaki z grillowanymi warzywami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Sos teriyaki
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
300.0 ml
0%

Mirin (wino ryżowe)
/ml
130.0 ml
0%
Ocet ryżowy
/ml
100.0 ml
0%
Cukier
/g
100.0 g
0%
Kurczak
Filet z kaczki
/kg
1.6 kg
0%
Knorr Delikat Przyprawa do drobiu 0,6 kg
/g
30.0 g
0%

Limonka (ćwiartki)
/cu
5.0 cu
0%
Warzywa
Szalotka
/cu
10.0 cu
0%
Chili czerwone małe
/cu
10.0 cu
0%
Cukinia
/g
250.0 g
0%
Rzodkiewka
/cu
10.0 cu
0%
Dymka
/cu
3.0 cu
0%
Olej
/ml
20.0 ml
0%
Przyprawy: sól i pieprz
/g
0.0 g
0%
Podanie
Seler naciowy listki do dekoracji
/g
0.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Sos teriyaki
-
Mirin (wino ryżowe) 130.0 ml
-
Ocet ryżowy 100.0 ml
-
Cukier 100.0 g
Kurczak
-
Filet z kaczki 1.6 kg
-
Limonka (ćwiartki) 5.0 cu
Warzywa
-
Szalotka 10.0 cu
-
Chili czerwone małe 10.0 cu
-
Cukinia 250.0 g
-
Rzodkiewka 10.0 cu
-
Dymka 3.0 cu
-
Olej 20.0 ml
-
Przyprawy: sól i pieprz
Podanie
-
Seler naciowy listki do dekoracji
-
Sos teriyaki
- Wszystkie składniki sosu zagotuj w garnku i zredukuj o połowę.
-
Kurczak
- Filety pokrój w kawałki, wymieszaj z Delikatem, nadziej na patyki wraz z limonką.
- Szaszłyki ułóż na blachę G/N, polej połową sosu teriyaki i piecz w piecu nagrzanym do 190⁰C przez 6 minut. Polej resztą sosu i piecz kolejne 6 minut.
-
Warzywa
- Warzywa pokrój w dowolny sposób, wymieszaj z olejem, zgrilluj i dopraw.
-
Podanie
- Szaszłyk z kurczaka podawaj z grillowanymi warzywami, skropionymi sosem od pieczenia.