+

Ciasto

Nadzienie

  • Jabłka 1.2 kg
  • Cynamon mielony 1 łyżecz
  • Cukier brązowy 70 g
  • Rodzynki 70 g
  • Galaretka cytrynowa 80 g

Dekoracja

  1. Ciasto

    • Połącz wszystkie składniki ciasta, pozostaw około 20 - 30 gramów mąki do podsypania ciasta podczas wałkowania.
    • Ciasto włóż do lodówki by się schłodziło, rozwałkuj na grubość około 1 cm, włóż do formy od tortownicy lub tarty, nakłuj widelcem by ciasto nie rosło.
    • Na ciasto włóż pergamin wsyp groch lub fasolę i piecz w temperaturze 180⁰C przez około 10 minut.
    • Wyjmij z pieca zdejmij pergamin z fasolą i piecz jeszcze w tej samej temperaturze do momentu uzyskania złotego koloru na brzegach.
  2. Nadzienie

    • Jabłka obierz, pokrój w dużą kostkę, przełóż do garnka, zasyp cukrem i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając. W momencie gdy jabłka puszczą sok dodaj cynamon i rodzynki. Gotuj jeszcze przez chwilę.
    • Jabłka odstaw dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do przestudzenia a następnie umieść w upieczonym cieście.
    • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180⁰C piecz do momentu lekkiego zrumienienia jabłek.
  3. Dekoracja

    • Zimną szarlotkę wyporcjuj, podawaj z sosem waniliowym.
+