+

Ciasto

  • Drożdże świeże 20 g
  • Cukier puder 20 g
  • Mąka 250 g
  • Jaja 1 cu
  • Żółtko 1 cu
  • Kwaśna śmietana 45 g
  • Sól 2 g

Farsz

  • Jabłka obrana i pokrojone w kostkę 1 kg
  • Rodzynki 100 g
  • Orzechy włoskie 100 g
  • Cukier brązowy 100 g
  • Cynamon mielony 4 g
  • Kasza manna 80 g

Podanie

  1. Ciasto

    • Drożdże zasyp cukrem i mieszaj łyżką do momentu upłynnienia.
    • Następnie połącz z mąką, jajkiem, żółtkiem, śmietaną, solą i wyrabiaj, aby składniki dobrze się połączyły.
    • Na koniec dodaj rozpuszczoną Ramę Profi, ciągle mieszając, aby ciasto było gładkie i elastyczne.
    • Odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
    • Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt, nałóż farsz jabłkowy i zwiń ciasno.
    • Strudel piecz w temp 175⁰C przez 20-30 minut.
  2. Farsz

    • Jabłka połącz z rodzynkami oraz orzechami i zasyp cukrem.
    • Odsącz powstały sok, dodaj cynamon, kaszę mannę i dokładnie wymieszaj.
  3. Podanie

    • Strudel podawaj na ciepło lub zimno z sosem waniliowym.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.