Stek z polędwicy wołowej, sos bernaise, warzywa
Ta propozycja kuchni francuskiej nawiązuje do starego przepisu o nazwie Chateaubriand. Przygotowanie sosu w syfonie nada mu puszystości.

Składniki
Stek z polędwicy wołowej, sos bernaise, warzywa
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Stek
Polędwica wołowa, oczyszczona
/g
2000.0 g
0%
Oliwa
/ml
40.0 ml
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Pieprz Czarny Do Smaku
/
0.0
0%
Rozmaryn świeży
/gałązki
2.0 gałązki
0%
Masło
/g
50.0 g
0%
Czosnek w łupinie
/ząbki
2.0 ząbki
0%
Sos
Woda
/ml
200.0 ml
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
300.0 ml
0%
Szalotka, kostka
/g
50.0 g
0%
Wino białe wytrawne
/ml
50.0 ml
0%
Ocet winny biały
/ml
50.0 ml
0%
Pieprz czarny mielony, rozgnieciony
/cu
5.0 cu
0%
Estragon, suszony
/g
2.0 g
0%
Masło
/g
100.0 g
0%
Dodatki
Ziemniak (małe ugotowane na parze)
/cu
20.0 cu
0%
Oliwa
/ml
30.0 ml
0%
Pieczarki, małe
/cu
20.0 cu
0%
Mała marchewka
/cu
30.0 cu
0%
Szparagi zielone, baby
/g
30.0 g
0%
Cukinia baby, przekrojona wzdłuż
/cu
10.0 cu
0%
Por, baby
/cu
10.0 cu
0%
Pieprz Czarny, Swieżo Mielony Do Smaku
/
0.0
0%
Podanie
Kwiaty, Mikro Zioła
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Stek
-
Polędwica wołowa, oczyszczona 2000.0 g
-
Oliwa 40.0 ml
-
Sól Do Smaku
-
Pieprz Czarny Do Smaku
-
Rozmaryn świeży 2.0 gałązki
-
Masło 50.0 g
-
Czosnek w łupinie 2.0 ząbki
Sos
-
Woda 200.0 ml
-
"Śmietanka" roślinna 30% 300.0 ml
-
Szalotka, kostka 50.0 g
-
Wino białe wytrawne 50.0 ml
-
Ocet winny biały 50.0 ml
-
Pieprz czarny mielony, rozgnieciony 5.0 cu
-
Estragon, suszony 2.0 g
-
Masło 100.0 g
Dodatki
-
Ziemniak (małe ugotowane na parze) 20.0 cu
-
Oliwa 30.0 ml
-
Pieczarki, małe 20.0 cu
-
Mała marchewka 30.0 cu
-
Szparagi zielone, baby 30.0 g
-
Cukinia baby, przekrojona wzdłuż 10.0 cu
-
Por, baby 10.0 cu
-
Pieprz Czarny, Swieżo Mielony Do Smaku
Podanie
-
Kwiaty, Mikro Zioła
-
Stek
- Polędwicę pokrój na steki o grubości 4 cm, lekko rozciągnij palcami, natrzyj oliwą i dopraw solą i pieprzem.
- Na rozgrzanej patelni smaż steki przez 4 minuty przewracając od czasu do czasu dodaj masło, rozmaryn oraz rozgniecione ząbki czosnku i smaż polewając aromatycznym tłuszczem z patelni. Steki ułóż na blachę GN wstaw do pieca nagrzanego do temp. 180° C na 10 minut. Po wyjęciu ostaw na kilka minut aby mięso odpoczęło.
-
Sos
- Wino i ocet wlej do garnka dodaj szalotkę, pieprz i estragon suszony. Całość redukuj do odparowania połowy płynu i przecedź.
- Sos holenderski dokładnie wymieszaj w ciepłej wodzie, zagotuj ciągle mieszając, dodaj masło, mieszaj do jego rozpuszczenia. Następnie dodaj Ramę Cremefine i zredukowany wywar. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Sos przelej do syfonu, zamknij, wkręć 1 nabój a po minucie drugi. Syfon z sosem przechowuj w kąpieli wodnej w temp. 60-70° C stopni.
-
Dodatki
- Ziemniaki opal opalarką gazową do uzyskania czarnego koloru. Przekrój na połówki. Pozostałe warzywa i pieczarki zeszklij na oliwie, dopraw solą i pieprzem.
-
Podanie
- Steka ułóż na talerzu z dodatkami.