+

Spanakopita

  • Szpinak w liściach rozmrożony 900 g
  • Szalotka(kostka) 80 g
  • Czosnek(plasterki) 40 g
  • Masło 80 g
  • Pieprz czarny mielony, rozgnieciony 2 g
  • Gałka muszkatołowa 1 g
  • Sóldo smaku
  • Ser Feta 300 g
  • Orzechy pinii 80 g
  • Ciasto filo1 opakowanie

Sos

Podanie

  • Pomidory 500 g
  • Ogórek zielony 200 g
  • Papryka żółta 200 g
  • Oliwki czarne 200 g
  1. Spanakopita

    • Przesmaż szalotkę i czosnek na maśle. Dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak, następnie dopraw zupą szpinakową, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż kilka minut do odparowania wody. Odstaw do wystudzenia. Do zimnego farszu dodaj rozdrobniony ser feta i uprażone orzechy piniowe.
    • Ciasto filo rozwiń, pokrój w paski, nałóż łyżkę farszu i zwiń w trójkąty. Smaż w głębokim tłuszczu.
  2. Sos

    • Sos sałatkowy grecki wymieszaj w zimnej wodzie, dodaj olej i sok z limonki. Odstaw na 10 minut i ponownie wymieszaj.
  3. Podanie

    • Warzywa pokrój i ułóż na talerzu. Spanakopitę podawaj z sałatką i sosem greckim.

+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.