Smażona wołowina ze słodkim sosem chili, warzywami i ryżem z jajkiem
Ważne, aby mięso gotować i smażyć w niewielkich ilościach. Cały proces trwa wówczas krótko, a mięso zachowuje miękkość.

Składniki
Smażona wołowina ze słodkim sosem chili, warzywami i ryżem z jajkiem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Marynata do wołowiny
Udziec wołowy
/kg
1.2 kg
0%
Ocet jabłkowy
/ml
80.0 ml
0%
Białko
/g
100.0 g
0%
Mąka ziemniaczana
/g
80.0 g
0%
Woda do gotowania mięsa
Woda
/l
2.0 l
0%
Mąka ziemniaczana do konsystencji
/g
0.0 g
0%
Esencja bulionu wołowego Knorr Professional 1 l
/ml
40.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Warzywa
Fasolka szparagowa
/g
400.0 g
0%
Rzodkiew biała, obrana
/g
300.0 g
0%
Marchew
/g
500.0 g
0%
Sól, imbir, sok z limonki Do smaku
/g
0.0 g
0%
Smażony ryż z jajkiem i wodorostami wakame
Sól
/g
0.0 g
0%
Olej Do smażenia
/ml
0.0 ml
0%
Jaja
/szt.
5.0 szt.
0%
Wodorosty wakame
/g
300.0 g
0%
Podanie
Olej
/ml
0.0 ml
0%
Olej sezamowy Do smażenia
/ml
0.0 ml
0%
Brązowe grzybki Shimeji
/g
100.0 g
0%
Knorr Sunshine Chili Słodko-pikantny sos 1 l
/g
300.0 g
0%

Szczypiorek Do dekoracji
/g
0.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Marynata do wołowiny
-
Udziec wołowy 1.2 kg
-
Ocet jabłkowy 80.0 ml
-
Białko 100.0 g
-
Mąka ziemniaczana 80.0 g
Woda do gotowania mięsa
-
Woda 2.0 l
-
Mąka ziemniaczana do konsystencji
Warzywa
-
Fasolka szparagowa 400.0 g
-
Rzodkiew biała, obrana 300.0 g
-
Marchew 500.0 g
-
Sól, imbir, sok z limonki Do smaku
Smażony ryż z jajkiem i wodorostami wakame
-
Sól
-
Olej Do smażenia
-
Jaja 5.0 szt.
-
Wodorosty wakame 300.0 g
Podanie
-
Olej
-
Olej sezamowy Do smażenia
-
Brązowe grzybki Shimeji 100.0 g
-
Szczypiorek Do dekoracji
-
Marynata do wołowiny
- Udziec wołowy pokrój w cienkie plasterki.
- Wymieszaj z octem jabłkowym, białkiem i mąką ziemniaczaną oraz połącz z pokrojonym mięsem. Pozostaw do zamarynowania na około 2-3 godziny.
-
Woda do gotowania mięsa
- Zagotuj wodę z dodatkiem Esencji wołowej i zgęść mąką ziemniaczaną połączoną z wodą tak, aby powstała lekka zawiesina.
- Udziec zanurzaj porcjami na kilka sekund tak, aby uzyskać na mięsie cienką powłokę.
-
Warzywa
- Warzywa pokrój w dowolny sposób, zblanszuj i zahartuj.
-
Smażony ryż z jajkiem i wodorostami wakame
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
- Na dobrze rozgrzanym tłuszczu przesmaż roztrzepane jajka, dodaj ugotowany ryż i wymieszaj z wodorostami.
-
Podanie
- Mięso smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem oleju sezamowego. Oddzielnie przesmaż warzywa i grzyby, przypraw solą, imbirem i sokiem z limonki.
- W ostatniej fazie wszystko połącz. Dopraw sosem Sunshine chili.
- Podawaj na ryżu z jajem i wodorostami wakame.
- Całość posyp grubo pokrojonym szczypiorkiem.