Schab z demi-glace warzywnym i sałatką ziemniaczaną z ogórkiem
Sposób na idealny, soczysty schab. Połączenie z sosem pieczeniowym z warzyw sprawi, że to klasyczne danie zachwyci każde podniebienie.

Składniki
Schab z demi-glace warzywnym i sałatką ziemniaczaną z ogórkiem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Schab
Woda
/l
2.0 l
0%
Sól
/g
80.0 g
0%
Cukier
/g
30.0 g
0%
Schab bez kości, oczyszczony
/kg
1.3 kg
0%
Knorr Delikat Przyprawa do mięs 0,6 kg
/g
10.0 g
0%

Granola
Panko
/g
30.0 g
0%
Płatki owsiane
/g
30.0 g
0%
Masło klarowane
/g
30.0 g
0%
Cebula pieczona
/g
10.0 g
0%
Tymianek, listki
/g
1.0 g
0%
Demi-glace warzywny
Cebula
/g
100.0 g
0%
Marchew
/g
250.0 g
0%
Seler
/g
100.0 g
0%
Pietruszka
/g
200.0 g
0%
Czosnek
/główka
1.0 główka
0%
Seler naciowy
/g
50.0 g
0%
Olej
/ml
30.0 ml
0%
Liść laurowy
/cu
2.0 cu
0%
Ziele angielskie
/cu
3.0 cu
0%
Wino czerwone
/ml
80.0 ml
0%
Sok jabłkowy
/l
1.5 l
0%
Koncentrat pomidorowy
/g
10.0 g
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
20.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Masło
/g
50.0 g
0%
Sałatka ziemniaczana
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/l
1.0 l
0%
Czosnek
/ząbek
1.0 ząbek
0%
Tymianek świeży
/gałązka
1.0 gałązka
0%
Liść laurowy
/cu
1.0 cu
0%
Ziemniaki drążone
/g
800.0 g
0%
Ogórek zielony
/g
250.0 g
0%
Kwas z kiszonych ogórków
/ml
300.0 ml
0%
Hellmann's Majonez do dekoracji 3 l
/g
250.0 g
0%

Knorr Professional Primerba z pieczonej cebuli 0,34 kg
/g
20.0 g
0%

Podanie
Olej
/ml
40.0 ml
0%
Masło
/g
20.0 g
0%
Czosnek w łupinie
/ząbek
1.0 ząbek
0%
Marchewka, młoda, karmelizowana
/cu
10.0 cu
0%
Majeranek świeży
/gałązek
11.76 gałązek
0%
Minicebulka dymka
/cu
20.0 cu
0%
Czerwony szczaw
/liści
20.0 liści
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Schab
-
Woda 2.0 l
-
Sól 80.0 g
-
Cukier 30.0 g
-
Schab bez kości, oczyszczony 1.3 kg
Granola
-
Panko 30.0 g
-
Płatki owsiane 30.0 g
-
Masło klarowane 30.0 g
-
Cebula pieczona 10.0 g
-
Tymianek, listki 1.0 g
Demi-glace warzywny
-
Cebula 100.0 g
-
Marchew 250.0 g
-
Seler 100.0 g
-
Pietruszka 200.0 g
-
Czosnek 1.0 główka
-
Seler naciowy 50.0 g
-
Olej 30.0 ml
-
Liść laurowy 2.0 cu
-
Ziele angielskie 3.0 cu
-
Wino czerwone 80.0 ml
-
Sok jabłkowy 1.5 l
-
Koncentrat pomidorowy 10.0 g
-
Masło 50.0 g
Sałatka ziemniaczana
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 1.0 l
-
Czosnek 1.0 ząbek
-
Tymianek świeży 1.0 gałązka
-
Liść laurowy 1.0 cu
-
Ziemniaki drążone 800.0 g
-
Ogórek zielony 250.0 g
-
Kwas z kiszonych ogórków 300.0 ml
Podanie
-
Olej 40.0 ml
-
Masło 20.0 g
-
Czosnek w łupinie 1.0 ząbek
-
Marchewka, młoda, karmelizowana 10.0 cu
-
Majeranek świeży 11.76 gałązek
-
Minicebulka dymka 20.0 cu
-
Czerwony szczaw 20.0 liści
-
Schab
- Przygotuj solankę. Włóż do niej schab i odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Wyjmij schab z solanki, wypłucz i osusz.
- Następnie dopraw Delikatem do mięs, ciasno zawiń w folię spożywczą i zamknij w worek vacuum. Gotuj w cyrkulatorze przez godzinę w temperaturze 58˚C.
- Po wyjęciu schabu z cyrkulatora włóż go do wody z lodem.
-
Granola
- Panko wymieszaj z płatkami owsianymi i rozpuszczonym masłem klarowanym.
- Wysyp na pergamin i wstaw do pieca nagrzanego do 160˚C. Piecz, aż mieszanka nabierze złotego koloru. Wymieszaj ją z cebulą pieczoną i listkami tymianku.
-
Demi-glace warzywny
- Nieobrane cebulę, marchew, seler i pietruszkę przekrój wzdłuż na połowę.
- Do warzyw dodaj całą główkę czosnku i seler naciowy. Całość natrzyj olejem.
- Następnie wstaw do pieca nagrzanego do 260˚C na 30 minut.
- Zapieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, wino i sok jabłkowy. Gotuj do odparowania połowy płynu (ok. godziny).
- Następnie dodaj zasmażony koncentrat pomidorowy i Esencję bulionu warzywnego. Gotuj kolejne 20 minut.
- Przecedź przez gęste sito i redukuj do odparowania 30% płynu. Dodaj zimne masło i mieszaj do jego rozpuszczenia. Dopraw do smaku.
-
Sałatka ziemniaczana
- Do Ramy Culinesse dodaj czosnek, tymianek i liść laurowy. Podgrzej do 90˚C, dodaj drążone ziemniaki i konfituj do miękkości.
- Ogórek obierz, pokrój w półksiężyce. Zalej kwasem z ogórków kiszonych i kompresuj.
- Majonez wymieszaj z Primerbą z pieczonej cebuli.
-
Podanie
- Przed podaniem, mięso w worku vacuum włóż do cyrkulatora, aby osiągnęło ponownie temperaturę 58˚C. Wyjmij z worka i obsmaż na oleju z masłem, ząbkiem czosnku i gałązką tymianku.
- Na talerz wyłóż sos, mięso, gorące ziemniaki i ogórek. Używając dyspensera, dodaj majonez do sałatki.
- Udekoruj karmelizowaną cebulką, szczawiem, marchewką i majerankiem.