Sajgonki z wołowiną i mango
Sajgonki to kultowe danie kuchni chińskiej – popularnie zwane Spring Rollsami. Są to zawijane naleśniczki z ciasta lub papieru ryżowego z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, spożywane z różnymi sosami i dipami. Można je podawać w wersji świeżej i smażonej.

Składniki
Sajgonki z wołowiną i mango
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Sajgonki
Polędwica wołowa (upieczona)
/g
250.0 g
0%
Mango świeże
/g
250.0 g
0%
Szalotka
/g
50.0 g
0%
Kolendra świeża
/g
25.0 g
0%
Mięta liść
/g
15.0 g
0%
Tajska bazylia
/g
15.0 g
0%
Szczypiorek
/g
5.0 g
0%
Marchew
/g
100.0 g
0%
Sałata
/g
25.0 g
0%
Sos chili
Knorr Sunshine Chili Słodko-pikantny sos 1 l
/ml
400.0 ml
0%

Woda
/ml
30.0 ml
0%
Sos sojowy
Sok z limonki
/ml
40.0 ml
0%
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
250.0 ml
0%

Papryka chili świeża
/g
1.0 g
0%
Czosnek
/g
6.0 g
0%
Kolendra świeża
/g
0.0 g
0%
Woda
/ml
50.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Sajgonki
-
Polędwica wołowa (upieczona) 250.0 g
-
Mango świeże 250.0 g
-
Szalotka 50.0 g
-
Kolendra świeża 25.0 g
-
Mięta liść 15.0 g
-
Tajska bazylia 15.0 g
-
Szczypiorek 5.0 g
-
Marchew 100.0 g
-
Sałata 25.0 g
Sos chili
-
Woda 30.0 ml
Sos sojowy
-
Sok z limonki 40.0 ml
-
Papryka chili świeża 1.0 g
-
Czosnek 6.0 g
-
Kolendra świeża
-
Woda 50.0 ml
-
Sajgonki
- Upieczone mięso pokrój w cienkie plasterki.
- Papier ryżowy włóż na 20 sekund do gorącej wody. Gdy tylko zmięknie, ułóż na ściereczce lub na płaskiej powierzchni.
- Na papierze ułóż wołowinę, skrojone warzywa, pokrojone w paski mango i zioła, dodaj liść sałaty, zawiń brzegami do środka i zwiń w rulonik.
- Przed podaniem sajgonkę można przekroić na pół lub pozostawić w całości.
-
Sos chili
- Połącz wszystkie składniki sosu. Podaj z sajgonkami.
-
Sos sojowy
- Połącz wszystkie składniki sosu. Podaj z sajgonkami.