Sałatka z marynowanym arbuzem w syropie z granatów i serem feta
Metoda kompresowania pozwala wydobyć intensywny smak i kolor.

Składniki
Sałatka z marynowanym arbuzem w syropie z granatów i serem feta
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Sos
Sos sałatkowy grecki Knorr 0,7 kg
/g
25.0 g
0%

Woda
/ml
175.0 ml
0%
Olej
/ml
50.0 ml
0%
Limonka 1 Szt.
/
0.0
0%
Sałatka
Arbuzoczyszczony
/kg
1.0 kg
0%
Grenadinesyrop
/ml
100.0 ml
0%
Ser Feta
/g
400.0 g
0%
Rukola
/g
50.0 g
0%
Oliwki czarne
/g
70.0 g
0%
Mięta liść
/g
15.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Sos
-
Woda 175.0 ml
-
Olej 50.0 ml
-
Limonka 1 Szt.
Sałatka
-
Arbuzoczyszczony 1.0 kg
-
Grenadinesyrop 100.0 ml
-
Ser Feta 400.0 g
-
Rukola 50.0 g
-
Oliwki czarne 70.0 g
-
Mięta liść 15.0 g
-
Sos
- Sos grecki wymieszaj w zimnej wodzie, dodaj sok z limonki, oliwę i wymieszaj, odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie wymieszaj ponownie. Sos jest gotowy do podania i nie rozwarstwia się.
-
Sałatka
- Arbuza pokrój w duże plastry o grubości 3 centymetrów, włóż do worka wakum, zalej syropem Grenadine i kompresuj w wakum. Pozostaw w lodówce na około 3 godziny.
- Fetę pokrój w dość dużą kostkę.
- Arbuza wyjmij z worka i pokrój w prostokąty.
- Arbuza, fetę, oliwki i rukolę ułóż na talerzu, posyp listkami mięty i skrop przygotowanym sosem.
- Dekoruj według uznania mikro ziołami i kwiatami jadalnymi.