Sałatka ze sfermentowanego kimchi
Kimchi to tradycyjna koreańska przystawka z kiszonych warzyw. Najczęściej wykorzystuje się do niej kapustę pekińską lub Bok Choy.

Składniki
Sałatka ze sfermentowanego kimchi
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Kimchi
Kapusta pekińska
/kg
2.0 kg
0%
Sól
/g
180.0 g
0%
Woda
/l
4.0 l
0%
Rzodkiew japońska daikon (pokrojona na cienkie paski)
/g
400.0 g
0%
Dymka
/g
50.0 g
0%
Płatki z czerwonej papryki
/g
5.0 g
0%
Papryka słodka z Hiszpanii
/g
15.0 g
0%
Cukier
/g
30.0 g
0%
Knorr Sambal Manis Pikantny sos z chili i soją 1 l
/ml
400.0 ml
0%

Imbir (tarty)
/g
60.0 g
0%
Czosnek tarty
/ząbków
15.0 ząbków
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Kimchi
-
Kapusta pekińska 2.0 kg
-
Sól 180.0 g
-
Woda 4.0 l
-
Rzodkiew japońska daikon (pokrojona na cienkie paski) 400.0 g
-
Dymka 50.0 g
-
Płatki z czerwonej papryki 5.0 g
-
Papryka słodka z Hiszpanii 15.0 g
-
Cukier 30.0 g
-
Imbir (tarty) 60.0 g
-
Czosnek tarty 15.0 ząbków
-
Kimchi
- Kapustę pokrój w kostkę o wielkości 5 cm i włóż do miski.
- Wodę wymieszaj z solą tak, by się rozpuściła, zalej pokrojoną kapustę i zostaw pod obciążeniem na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
- Następnie kapustę starannie opłucz zimną wodą, zostaw na jakiś czas na sitku do odsączenia. Starannie wyciśnij i przełóż do suchego naczynia.
- Pozostałe składniki wymieszaj i połącz z kapustą.
- Przełóż do słoiczków, ugnieć łyżką tak, aby wypełnić cały słoik. Mieszanka musi być zawsze przykryta płynem.
- Słoiczki zamknij i pozostaw w ciemnym miejscu na co najmniej 24 godziny.
-
Podanie
- Po sfermentowaniu otwórz słoiczki, by wypuścić powstały gaz.
- Przechowuj w chłodnym miejscu do 1 tygodnia.
- Podawaj na zimno.