Sałatka wiosenna z dodatkiem filetów z pomarańczy z klasycznym sosem ogrodowym

Składniki
Sałatka wiosenna z dodatkiem filetów z pomarańczy z klasycznym sosem ogrodowym
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Sos
Sos sałatkowy ogrodowy Knorr 0,7 kg
/g
25.0 g
0%
 (1).jpg)
Woda
/ml
150.0 ml
0%
Olej
/ml
150.0 ml
0%
Sok pomarańczowy świeży
/ml
50.0 ml
0%
Sałatka
Sałata rzymskamini
/cu
2.0 cu
0%
Sałatafrisse drobna
/g
50.0 g
0%
Botwina
/g
60.0 g
0%
Pomidory
/g
300.0 g
0%
Ogórek zielony
/g
300.0 g
0%
Rzodkiewki
/g
100.0 g
0%
Szparagi zielone
/cu
20.0 cu
0%
Pomarańcze
/cu
2.0 cu
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Sos
-
Woda 150.0 ml
-
Olej 150.0 ml
-
Sok pomarańczowy świeży 50.0 ml
Sałatka
-
Sałata rzymskamini 2.0 cu
-
Sałatafrisse drobna 50.0 g
-
Botwina 60.0 g
-
Pomidory 300.0 g
-
Ogórek zielony 300.0 g
-
Rzodkiewki 100.0 g
-
Szparagi zielone 20.0 cu
-
Pomarańcze 2.0 cu
-
Sos
- Sos ogrodowy wymieszaj w zimnej wodzie, dodaj sok z pomarańczy, olej i ponownie wymieszaj, odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie wymieszaj ponownie. Sos jest gotowy do podania i nie rozwarstwia się.
-
Sałatka
- Sałatę rzymską porozdzielaj na liście, frisee podziel na mniejsze kawałki.
- Do sałat dodaj botwinę i delikatnie wymieszaj, pomidory pokrój w ósemki i usuń pestki, ogórki przekrój wzdłuż na ćwiartki i zetnij pestki, rzodkiewki pokrój w plasterki.
- Szparagi sparz przez minutę we wrzącej wodzie z odrobiną cukru i soli. Następnie zahartuj je w zimnej wodzie.
- Z pomarańczy wykrój filety.
-
Podanie
- Na talerzu ułóż przygotowane składniki i skrop sosem ogrodowym.
- Całość udekoruj według uznania mikroziołami i kwiatami jadalnymi.