Sałatka frisee z dodatkiem pieczonego buraka i koziego sera z delikatnym sosem czosnkowym
Goryczkowy smak sałaty frisbee dobrze przełamuje słodycz buraka i wyrazisty kozi ser.

Składniki
Sałatka frisee z dodatkiem pieczonego buraka i koziego sera z delikatnym sosem czosnkowym
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Sos
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr 0,7 kg
/g
40.0 g
0%

Mleko
/ml
175.0 ml
0%
Hellmann's Majonez do sałatek 5 l
/g
175.0 g
0%

Pietruszka zielona
/g
10.0 g
0%
Buraki
Buraki suroweśredniej wielkości
/g
600.0 g
0%
Wykończenie
Botwina
/g
100.0 g
0%
Sałatafrisee
/g
100.0 g
0%
Ser Kozi 300 G
/
0.0
0%
Maliny
/g
200.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Sos
-
Mleko 175.0 ml
-
Pietruszka zielona 10.0 g
Buraki
-
Buraki suroweśredniej wielkości 600.0 g
Wykończenie
-
Botwina 100.0 g
-
Sałatafrisee 100.0 g
-
Ser Kozi 300 G
-
Maliny 200.0 g
-
Sos
- Sos czosnkowy wymieszaj w zimnym mleku, dodaj majonez i wymieszaj, dodaj posiekaną pietruszkę i ponownie wymieszaj.
-
Buraki
- Buraki wyszoruj pod bieżącą wodą, następnie skrop odrobiną oliwy i zawiń w folię aluminiową.
- Rozgrzej piec do 160°C, piecz buraki do miękkości przez około 60 minut.
- Buraki po wystudzeniu obierz i pokrój w średnią kostkę.
-
Wykończenie
- Liście botwiny i gałązki frisee wymieszaj, a następnie dokładnie odsącz z wody.
- Tak przygotowane składniki ułóż na talerzu, zaczynając od ułożenia wymieszanej frisee, botwiny, buraków, kawałków sera i malin.
- Sosem delikatnie skrop ułożoną na talerzu sałatkę.
- Dekoruj według uznania mikroziołami i kwiatami jadalnymi.