Royal z karczochów z krewetką i esencją z rukwi wodnej
Delikatny, lekko orzechowy smak karczochów doskonale komponuje się z krewetkami i rukwią wodną.

Składniki
Royal z karczochów z krewetką i esencją z rukwi wodnej
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Royal
Karczochy serca
/g
350.0 g
0%
Szalotka
/g
111.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
80.0 ml
0%
Wino białe wytrawne
/ml
70.0 ml
0%
Woda
/ml
600.0 ml
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
30.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Sól
/g
2.0 g
0%
Jaja
/cu
2.0 cu
0%
Żółtko
/cu
1.0 cu
0%
Esencja z rukwi wodnej
Liście rukwi wodnej
/g
100.0 g
0%
Olej ryżowy
/ml
150.0 ml
0%
Cukier puder
/g
10.0 g
0%
Krewetki
Krewetki królewskie
/g
300.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Royal
-
Karczochy serca 350.0 g
-
Szalotka 111.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 80.0 ml
-
Wino białe wytrawne 70.0 ml
-
Woda 600.0 ml
-
Sól 2.0 g
-
Jaja 2.0 cu
-
Żółtko 1.0 cu
Esencja z rukwi wodnej
-
Liście rukwi wodnej 100.0 g
-
Olej ryżowy 150.0 ml
-
Cukier puder 10.0 g
Krewetki
-
Krewetki królewskie 300.0 g
-
Royal
- Na Ramie Culinesse zasmaż szalotkę pokrojoną w kostkę oraz obrane i pokrojone serca z karczochów, podlej winem i redukuj.
- Następnie wlej wodę, dodaj Esencję bulionu warzywnego. Całość gotuj do miękkości.
- Zmiksuj na gładką konsystencję, a następnie przetrzyj przez gęste sito stożkowe.
- Dopraw do smaku, wystudź i połącz z jajami i żółtkiem. Ponownie przecedź przez sito.
- Royal wyporcjuj w małe miseczki na wysokość 2-3 cm, szczelnie owiń folią spożywczą, ostrożnie przełóż do pieca ustawionego na parowanie w temperaturze 95°C. Paruj przez 7-9 minut - do chwili, aż będzie ścięty.
- Całość wystudź w temperaturze pokojowej.
-
Esencja z rukwi wodnej
- Olej ryżowy podgrzej do temperatury 45°C, włóż liście rukwi wodnej, cukier puder i miksuj.
- Następnie przelej przez filtr od kawy lub wina i przelej do butelki.
-
Krewetki
- Krewetki oczyść, usuwając pancerz i odwłok, ułóż między dwoma kawałkami papieru albo foli i rozbij za pomocą tłuczka na grubość 2 mm.
- Z powstałego placka uformuj kulkę, przełóż na matę silikonową, dopraw solą morską.
- Kulki z krewetek paruj w piecu przez 4 do 6 minut.
-
Podanie
- Miseczki z zastygniętym Royal o temperaturze pokojowej udekoruj kulkami z krewetek i mikroziołami, polej esencją z rukwi wodnej.