Ribollita - toskańska zupa z fasolą
Ribollita – znaczy gotowana dwukrotnie, dlatego też po pierwszym gotowaniu najlepiej odstawić zupę na noc i odgrzać następnego dnia. Wtedy smakuje wybornie!

Składniki
Ribollita - toskańska zupa z fasolą
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Zupa
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
80.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Fasola białaduża
/g
300.0 g
0%
Woda
/l
3.0 l
0%
Cebula
/g
100.0 g
0%
Czosnek
/g
20.0 g
0%
Oliwa
/ml
50.0 ml
0%
Marchew
/g
300.0 g
0%
Seler naciowy
/g
150.0 g
0%
Porbiała część
/g
100.0 g
0%
Kapusta włoska
/g
350.0 g
0%
Ziemniaki
/g
400.0 g
0%
Pomodori Secchi (pomidory suszone) Knorr Professional 0,75kg
/g
400.0 g
0%
-knorr-professional-0,75kg/suszone pomidory 450 x450.png)
Przyprawy: sól i pieprz
/g
0.0 g
0%
Podanie
Chleb żytni20 kromek
/g
0.0 g
0%
Ser Parmezan
/g
100.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Zupa
-
Fasola białaduża 300.0 g
-
Woda 3.0 l
-
Cebula 100.0 g
-
Czosnek 20.0 g
-
Oliwa 50.0 ml
-
Marchew 300.0 g
-
Seler naciowy 150.0 g
-
Porbiała część 100.0 g
-
Kapusta włoska 350.0 g
-
Ziemniaki 400.0 g
-
Przyprawy: sól i pieprz
Podanie
-
Chleb żytni20 kromek
-
Ser Parmezan 100.0 g
-
Zupa
• Fasolę wypłucz i namocz dzień wcześniej w 1 l wody, ugotuj w tej samej wodzie.• Połowę fasoli zmiksuj na purée.• Cebulę pokrój w dużą kostkę, czosnek posiekaj i wraz z cebulą zeszklij na oliwie, następnie dodaj pokrojone w półplastry marchew, seler i por, całość chwilę zasmażaj.• Następnie wlej pozostałe 2 l wody, dodaj esencję bulionu warzywnego i zagotuj, dodaj pokrojone ziemniaki i kapustę.• Gdy warzywa będą miękkie, dodaj purée z fasoli, rozgniecione pomidory Pelati i drugą część ugotowanej fasoli.• Całość zagotuj i dopraw do smaku. -
Podanie
• Zupę podawaj w miseczkach, przekładaj kromkami chleba, posyp startym parmezanem.