Pyza drożdżowa z kaczką, modrą kapustą i sosem żurawinowym
To typowe danie kuchni wielkopolskiej można w prosty sposób przygotować w wersji street foodowej, jako alternatywę dla hamburgerów.

Składniki
Pyza drożdżowa z kaczką, modrą kapustą i sosem żurawinowym
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Pyzy drożdżowe
Mąka pszenna
/kg
1.0 kg
0%
Drożdże świeże
/g
60.0 g
0%
Mleko
/ml
500.0 ml
0%
Oliwa
/ml
150.0 ml
0%
Jaja
/cu
2.0 cu
0%
Sól
/g
21.0 g
0%
Cukier
/g
15.0 g
0%
Mięso
Pierś z kaczki
/kg
1.4 kg
0%
Knorr Delikat Przyprawa do drobiu 0,6 kg
/g
15.0 g
0%

Pieprz czarny mielony, rozgnieciony
/g
4.0 g
0%
Tymianek świeży
/g
3.0 g
0%
Olej
/ml
50.0 ml
0%
Tłuszcz Kaczy Do Głębokiego Smażenia
/
0.0
0%
Kapusta
Kapusta czerwona
/g
500.0 g
0%
Jabłka(zapałka)
/g
80.0 g
0%
Sos sałatkowy koperkowy Knorr 0,8 kg
/g
15.0 g
0%

Cytryna
/cu
1.0 cu
0%
Podanie
Hellmann's Majonez do dekoracji 3 l
/g
300.0 g
0%

Żurawina
/g
100.0 g
0%
Szpinak
/g
300.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Pyzy drożdżowe
-
Mąka pszenna 1.0 kg
-
Drożdże świeże 60.0 g
-
Mleko 500.0 ml
-
Oliwa 150.0 ml
-
Jaja 2.0 cu
-
Sól 21.0 g
-
Cukier 15.0 g
Mięso
-
Pierś z kaczki 1.4 kg
-
Pieprz czarny mielony, rozgnieciony 4.0 g
-
Tymianek świeży 3.0 g
-
Olej 50.0 ml
-
Tłuszcz Kaczy Do Głębokiego Smażenia
Kapusta
-
Kapusta czerwona 500.0 g
-
Jabłka(zapałka) 80.0 g
-
Cytryna 1.0 cu
Podanie
-
Żurawina 100.0 g
-
Szpinak 300.0 g
-
Pyzy drożdżowe
- Drożdże połącz z cukrem, trzema łyżkami mąki i 100 ml ciepłego mleka. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp pozostałą ilość mąki, sól, mleko, oliwę i jaja. Dodaj rozczyn i wyrabiaj.
- Ciasto przykryj czystym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Formuj z ciasta kulki i gotuj w piecu na perforowanym G/N przez około 10-12 minut.
-
Mięso
- Piersi z kaczki oczyść, natnij skórę.
- Z przypraw przygotuj marynatęi natrzyj mięso.
- Pozostaw na kilka godzin w lodówce. Następnie przełóż do głębokiego G/N, zalej tłuszczem i piecz w piecu konwekcyjnym około 3,5 godziny w temperaturze 85°C.
-
Kapusta
- Czerwoną kapustę poszatkuj.
- Przypraw sosem sałatkowym, solą, cukrem i pieprzem. Dodaj oliwę, sok z cytryny i jabłka.
-
Podanie
- Majonez wymieszaj z żurawiną.
- Gotowe pyzy przekrój na pół i zgrilluj. Posmaruj sosem majonezowym.
- Następnie połóż liście szpinaku, plastry kaczki i czerwoną kapustę.
- Podawaj w formie hamburgera