Pulpeciki mięsne w sosie curry z bakłażanem
W Tajlandii oryginalnie używa się w tym daniu bakłażana groszkowego, trudno dostępnego w Polsce. Dlatego też w przepisie został wykorzystany klasyczny bakłażan. W tym daniu świetnie sprawdzi się również cukinia lub dynia.

Składniki
Pulpeciki mięsne w sosie curry z bakłażanem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł12748.62
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Pulpeciki
Mięso mielone
/g
2500.0 g
0%
Hellmann’s Musztarda delikatesowa 3 kg
/g
100.0 g
0%

Imbir (tarty)
/g
20.0 g
0%
Jaja
/szt.
2.0 szt.
0%
Pieprz Czarny Mielony Knorr Do Smaku
/
0.0
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Sos
Olej
/ml
60.0 ml
0%
Bakłażan (oczyszczony)
/g
600.0 g
0%
Knorr Mleczko kokosowe w proszku 1 kg
/g
225.0 g
0%

Woda
/ml
1300.0 ml
0%
Knorr Żółta pasta curry 0,85 kg
/g
200.0 g
0%

Sok z limonki
/ml
20.0 ml
0%
Cukier brązowy
/g
35.0 g
0%
Dymka
/g
100.0 g
0%
Papryczka Chili Do Smaku
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Pulpeciki
-
Mięso mielone 2500.0 g
-
Imbir (tarty) 20.0 g
-
Jaja 2.0 szt.
-
Pieprz Czarny Mielony Knorr Do Smaku
-
Sól Do Smaku
Sos
-
Olej 60.0 ml
-
Bakłażan (oczyszczony) 600.0 g
-
Woda 1300.0 ml
-
Sok z limonki 20.0 ml
-
Cukier brązowy 35.0 g
-
Dymka 100.0 g
-
Papryczka Chili Do Smaku
-
Pulpeciki
- Mięso mielone wymieszaj ze wszystkimi składnikami, dopraw solą i zagnieć pulpeciki.
- Pulpeciki obsmaż na tłuszczu lub we frytkownicy w temperaturze 170°C.
-
Sos
- Pastę curry podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, zalej wodą, dodaj mleczko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu.
- Następnie dodaj cukier, sok z limonki i posól do smaku.
- Gdy sos będzie gotowy dodaj bakłażana i pulpeciki. Gotuj przez chwilę.
- Na koniec posyp posiekaną cebulą dymką i pokrojoną papryczką chili.
-
Podanie
- Podawaj z ryżem jaśminowym.