Polik w cieście francuskim
Faszerując pieróg mięsem, nie zapomnij o dodaniu do farszu odrobiny wystudzonego sosu o strukturze galaretki - zapewni to daniu wyjątkową soczystość.

Składniki
Polik w cieście francuskim
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Poliki wieprzowe
Policzki wieprzowe
/kg
1.0 kg
0%
Knorr Delikat Przyprawa do mięs 0,6 kg
/g
15.0 g
0%

Olej do smażenia
/ml
0.0 ml
0%
Seler korzeń
/g
80.0 g
0%
Pietruszka korzeń
/g
70.0 g
0%
Marchew
/g
120.0 g
0%
Cebula
/g
80.0 g
0%
Woda
/l
1.0 l
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
20.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Piklowany kalafior
Ocet winny biały
/ml
125.0 ml
0%
Woda
/l
0.5 l
0%
Cukier
/g
80.0 g
0%
Sól morska
/g
30.0 g
0%
Ziele angielskie
/cu
5.0 cu
0%
Liść laurowy
/cu
1.0 cu
0%
Ciasto francuskie
/g
600.0 g
0%
Jaja (do przesmarowania ciasta)
/cu
1.0 cu
0%
Purée z kalafiora
Kalafior
/kg
1.0 kg
0%
Mleko
/ml
600.0 ml
0%
Laska wanilii do smaku
/cu
0.0 cu
0%
Sól do smaku
/g
0.0 g
0%
Boczkowa brukselka
Brukselka
/g
500.0 g
0%
Aroma Mix bekonowo-cebulowy Knorr 1,2 kg
/g
20.0 g
0%
Masło
/g
50.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Poliki wieprzowe
-
Policzki wieprzowe 1.0 kg
-
Olej do smażenia
-
Seler korzeń 80.0 g
-
Pietruszka korzeń 70.0 g
-
Marchew 120.0 g
-
Cebula 80.0 g
-
Woda 1.0 l
Piklowany kalafior
-
Ocet winny biały 125.0 ml
-
Woda 0.5 l
-
Cukier 80.0 g
-
Sól morska 30.0 g
-
Ziele angielskie 5.0 cu
-
Liść laurowy 1.0 cu
-
Ciasto francuskie 600.0 g
-
Jaja (do przesmarowania ciasta) 1.0 cu
Purée z kalafiora
-
Kalafior 1.0 kg
-
Mleko 600.0 ml
-
Laska wanilii do smaku
-
Sól do smaku
Boczkowa brukselka
-
Brukselka 500.0 g
-
Aroma Mix bekonowo-cebulowy Knorr 1,2 kg 20.0 g
-
Masło 50.0 g
-
Poliki wieprzowe
- Poliki oczyść, przypraw Delikatem do mięs, a następnie obsmaż na złoty kolor.
- Na tej samej patelni obsmaż warzywa.
- Poliki i warzywa przełóż do głębokiego g/n, zalej wodą, dodaj Esencję warzywną i duś pod przykryciem do miękkości.
-
Piklowany kalafior
- Połącz wszystkie składniki do piklowania kalafiora i zagotuj.
- Z kalafiora wybierz 0,400 kg najładniejszych różyczek i gotuj na półtwardo.
- Kalafiora przełóż do gorącej marynaty i całość ponownie zagotuj, pozostaw do wystudzenia.
-
Purée z kalafiora
- Pozostałego kalafiora ugotuj w mleku z odrobiną soli, odcedź, dodaj wanilię i zmiksuj.
-
Boczkowa brukselka
- Brukselkę wymieszaj z Aroma Mixem i ugotuj w piecu konwekcyjnym, przełóż na patelnię i dodatkowo zasmaż z masłem.
-
Pierożki
- Z ciasta francuskiego wytnij kółka i lekko je rozwałkuj. Ugotowane poliki i warzywa umieść na cieście, przesmaruj roztrzepanym jajem, zwiń, a następnie upiecz.
- Jeśli nie zmieścisz wszystkich polików w cieście, możesz dodatkowo je ułożyć na talerzu.
- Sos z polików zredukuj i zagęść zimnym masłem.
-
Podanie
- Na talerzu ułóż kompozycję z pierożka, purée z kalafiora, przesmażonego piklowanego kalafiora oraz brukselki. Całość delikatnie polej sosem.