Polędwiczka z indyka sous-vide w cydrze
Danie kuchni francuskiej.

Składniki
Polędwiczka z indyka sous-vide w cydrze
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Przygotowanie mięsa
Polędwiczka z indyka oczyszczona
/g
1500.0 g
0%
Cydr
/ml
250.0 ml
0%
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l
/ml
250.0 ml
0%
Sól
/g
30.0 g
0%
Cukier
/g
30.0 g
0%
Sos
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
20.0 ml
0%
Por biała część - kostka
/g
50.0 g
0%
Wino białe wytrawne
/ml
50.0 ml
0%
Woda
/ml
300.0 ml
0%
Redukcja drobiowa do sosów Knorr Professional 0,8 kg
/g
40.0 g
0%
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l
/ml
250.0 ml
0%
Sok z cytryny świeży
/ml
10.0 ml
0%
Masło
/g
40.0 g
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Pieprz Biały Do Smaku
/
0.0
0%
Dodatki
Ziemniaki (małe obrane)
/g
1000.0 g
0%
Masło
/g
30.0 g
0%
Marchew, baby
/cu
20.0 cu
0%
Groszek cukrowy
/cu
30.0 cu
0%
Rzodkiewka
/cu
2.0 cu
0%
Szczawik Czerwony Do Dekoracji
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Przygotowanie mięsa
-
Polędwiczka z indyka oczyszczona 1500.0 g
-
Cydr 250.0 ml
-
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l 250.0 ml
-
Sól 30.0 g
-
Cukier 30.0 g
Sos
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 20.0 ml
-
Por biała część - kostka 50.0 g
-
Wino białe wytrawne 50.0 ml
-
Woda 300.0 ml
-
Redukcja drobiowa do sosów Knorr Professional 0,8 kg 40.0 g
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 250.0 ml
-
Sok z cytryny świeży 10.0 ml
-
Masło 40.0 g
-
Sól Do Smaku
-
Pieprz Biały Do Smaku
Dodatki
-
Ziemniaki (małe obrane) 1000.0 g
-
Masło 30.0 g
-
Marchew, baby 20.0 cu
-
Groszek cukrowy 30.0 cu
-
Rzodkiewka 2.0 cu
-
Szczawik Czerwony Do Dekoracji
-
Przygotowanie mięsa
- Cydr, Ramę Cremefine, sól i cukier dobrze wymieszaj.
- Polędwiczki i zalewę włóż do worków włóż polędwiczki, zalewę i zamknij w wakum.
- Mięso wstaw do lodówki na 12 godz.
- Następnie przełóż do cyrkulatora nagrzanego do temp. 66°C na 2 godziny. Worki z mięsem wystudź w zimnej wodzie.
- Mięso wyjmij z worków i obsmaż ze wszystkich stron, pokrój.
-
Sos
- W rondlu zeszklij por, dodaj wino i redukuj przez chwilę, następnie wlej wodę i duś do miękkości, zmiksuj na gładką masę lub przecedź.
- Następnie dodaj Redukcje drobiową, Ramę Cremefine i sok z cytryny, wymieszaj i gotuj do uzyskania żądanej konsystencji.
- Sos zestaw z palnika, dodaj pokrojone masło, wymieszaj i dopraw do smaku.
-
Dodatki
- Warzywa zblanszuj, zeszklij i dopraw.
- Z obranych ziemniaków wykrój walce, ugotuj na parze i obsmaż.
- Polędwiczki podawaj na sosie z warzywami i dodatkami.