Składniki

+

Mięso:

  • Polędwiczka wieprzowa oczyszczona 1.4 kg
  • Czarna sól 20.0 g
  • Oliwa 30.0 ml

Sos:

Warzywa:

Gratine:

  • Cebula, plastry lub pióra 100.0 g
  • Czosnek, posiekany 10.0 g
  • Ziemniaki obrane 1.1 kg
  • Masło 50.0 g
  • Dynia Hokkaido, oczyszczona 600.0 g
  • Śmietanka 30% 500.0 ml
  • Sól, Pieprz Czarny Do Smaku

  1. Mięso:

    • Polędwiczkę wyporcjuj, obsyp czarną solą i natrzyj oliwą. Odstaw na minimum 2 godziny.
  2. Sos:

    • Na 30 gramach masła zeszklij szalotkę z czosnkiem, dodaj wino i chwilę redukuj.
    • Wlej wodę, dodaj sos Demi Glace, wymieszaj i redukuj do połowy.
    • Sos przecedź, dodaj Primerbę prowansalską i kapary, całość zagotuj i odstaw, dodaj 50 gramów zimnego masła i wymieszaj.
  3. Warzywa:

    • Marchew i pietruszkę gotuj 2 – 3 minuty, zahartuj i odsącz.
    • Wszystkie warzywa i grzybki Shimeji wymieszaj z oliwą i Primerbą czerwone pesto, zasmaż na silnym ogniu.
  4. Gratine:

    • Cebulę zeszklij z czosnkiem, dodaj ziemniaki i dynię, całość krótko zasmażaj.
    • Wlej śmietankę, całość zagotuj, dopraw do smaku i przełóż na gastro normę wyłożoną pergaminem.
    • Piecz w temperaturze 150°C około 30 – 40 minut.
  5. Podanie:

    • Polędwiczkę odsmaż na patelni i wstaw z patelnią do pieca na pieczenie w temperaturze 170°C, na 10 minut.
    • Podawaj na sosie z przygotowanymi dodatkami, dekoruj według uznania.

Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza
Menu