Pierś z kaczki z sałatką z pieczonych buraków i brukselki z dresingiem malinowym
Poprzez pieczenie buraków w skórce i obranie ich dopiero przed podaniem, zachowamy ich bogactwo składników mineralnych.

Składniki
Pierś z kaczki z sałatką z pieczonych buraków i brukselki z dresingiem malinowym
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Pierś z kaczki
/cu
10.0 cu
0%
Sól Morska Do Smaku
/
0.0
0%
Buraki
Buraki surowe
/cu
7.0 cu
0%
Masło
/g
100.0 g
0%
Tymianek suszony
/g
2.0 g
0%
Cukier, Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Dressing malinowy
Sos sałatkowy grecki Knorr 0,7 kg
/g
50.0 g
0%

Syrop malinowy
/ml
150.0 ml
0%
Woda mineralna
/ml
100.0 ml
0%
Oliwa z oliwek
/ml
100.0 ml
0%
Sposób podania
Brukselka
/g
333.0 g
0%
Skórka Z Pomarańczy Do Dekoracji
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Pierś z kaczki 10.0 cu
-
Sól Morska Do Smaku
Buraki
-
Buraki surowe 7.0 cu
-
Masło 100.0 g
-
Tymianek suszony 2.0 g
-
Cukier, Sól Do Smaku
Dressing malinowy
-
Syrop malinowy 150.0 ml
-
Woda mineralna 100.0 ml
-
Oliwa z oliwek 100.0 ml
Sposób podania
-
Brukselka 333.0 g
-
Skórka Z Pomarańczy Do Dekoracji
-
Mięso
- Pierś z kaczki natnij, dopraw solą morską i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
-
Buraki
- Umyte buraki ze skórką oprósz solą, cukrem i tymiankiem, polej roztopionym masłem i zawiń w folię aluminiową.
- Piecz do miękkości w piecu nagrzanym do 170⁰C.
- Zimne buraki obierz ze skórki i pokrój.
-
Dressing malinowy
- Wszystkie składniki dressingu wymieszaj i przecedź przez drobne sito aby powstał gładki sos.
-
Sposób podania
- Na rozgrzaną patelnię włóż kaczkę od strony skóry, smaż do pożądanego stopnia wysmażenia, dodając pod koniec masło aby mięso się zarumieniło. Przed wyporcjowaniem przełóż mięso na czysty ręcznik papierowy aby odpoczęło.
- Na talerzu ułóż wyporcjowaną kaczkę, buraki, całość polej dressingiem malinowy i udekoruj ugotowaną brukselką i posyp skórką z pomarańczy.