Pieczony antrykot z borowikami w śmietanie
Przygotowując antrykot istotne jest jego obsmażenie, które sprawi, że pory mięsa się zamkną i stanie się ono jeszcze bardziej soczyste.

Składniki
Pieczony antrykot z borowikami w śmietanie
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Antrykot
/kg
1.6 kg
0%
Knorr Professional Marynata do wołowiny 0,75 kg
/g
15.0 g
0%

Olej
/ml
30.0 ml
0%
Liść laurowy
/cu
4.0 cu
0%
Musztarda
/g
30.0 g
0%
Ziele angielskie
/cu
7.0 cu
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
0.0 ml
0%
Grzyby
Borowiki świeże lub mrożone
/g
500.0 g
0%
Cebula
/g
120.0 g
0%
Wino białe wytrawne
/ml
80.0 ml
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
500.0 ml
0%
Sos pieczarkowo-borowikowy Knorr 1 kg
/g
50.0 g
0%

Przyprawy (sól i pieprz)
/x
0.0 x
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Antrykot 1.6 kg
-
Olej 30.0 ml
-
Liść laurowy 4.0 cu
-
Musztarda 30.0 g
-
Ziele angielskie 7.0 cu
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l
Grzyby
-
Borowiki świeże lub mrożone 500.0 g
-
Cebula 120.0 g
-
Wino białe wytrawne 80.0 ml
-
"Śmietanka" roślinna 30% 500.0 ml
-
Przyprawy (sól i pieprz)
-
Mięso
- Antrykot oczyść z przerośniętego tłuszczu.
- Marynatę do wołowiny połącz z olejem, pokruszonymi liśćmi laurowymi, musztardą i rozgniecionymi kulkami ziela angielskiego.
- Przygotowaną marynatą natrzyj mięso i pozostaw w lodówce na jedną dobę.
- Następnie mięso obsmaż na Ramie Culinesse, by pory się zamknęły. Piecz w piecu konwekcyjnym w temperaturze 85°C, a sondę ustaw na 55°C. Temperatura wewnątrz mięsa może być nieco wyższa (do 58°C), uzależnione jest to od upodobania gościa.
-
Grzyby
- Borowiki pokrój w dużą kostkę, a cebulę w drobną kostkę.
- Na Ramie Culinesse podsmaż cebulę i borowiki, dodaj wino i zredukuj. Zalej Ramą 31% i zagęść dodając Sos pieczarkowo-borowikowy. Chwilę gotuj na wolnym ogniu.
-
Podanie
- Upieczony antrykot podawaj z borowikami w śmietanie, puree z fioletowych ziemniaków, rzodkiewką na ciepło i młodym porem.