Pieczona ośmiornica z muślinem ziemniaczanym
Pieczona ośmiornica z muślinem ziemniaczanym, wędzoną papryką i pietruszką

Składniki
Pieczona ośmiornica z muślinem ziemniaczanym
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Ośmiornica
Ośmiornica
/kg
1.6 kg
0%
Ocet Winny
/
0.0
0%
Sól
/
0.0
0%
Muślin ziemniaczany
Ziemniaki mączyste
/kg
1.6 kg
0%
Śmietanka 30%
/ml
200.0 ml
0%
Mleko
/ml
100.0 ml
0%
Oliwa
/ml
100.0 ml
0%
Przyprawy (sól i pieprz)
/x
0.0 x
0%
Konfitowane ziemniaki
Ziemniaki Sałatkowe 200 G
/
0.0
0%
Oliwa
/ml
30.0 ml
0%
Czosnek
/ząbek
1.0 ząbek
0%
Podanie
Czosnek
/
0.0
0%
Oliwa
/ml
0.0 ml
0%
Papryka mielonawędzona
/g
0.0 g
0%
Sok z cytryny świeży
/ml
0.0 ml
0%
Pietruszka zielona
/g
0.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Ośmiornica
-
Ośmiornica 1.6 kg
-
Ocet Winny
-
Sól
Muślin ziemniaczany
-
Ziemniaki mączyste 1.6 kg
-
Śmietanka 30% 200.0 ml
-
Mleko 100.0 ml
-
Oliwa 100.0 ml
-
Przyprawy (sól i pieprz)
Konfitowane ziemniaki
-
Ziemniaki Sałatkowe 200 G
-
Oliwa 30.0 ml
-
Czosnek 1.0 ząbek
Podanie
-
Czosnek
-
Oliwa
-
Papryka mielonawędzona
-
Sok z cytryny świeży
-
Pietruszka zielona
-
Ośmiornica
- Opłucz ośmiornicę.
- Umieść w garnku z wodą, octem i solą, gotuj do miękkości.
- Schłodź i odstaw.
-
Muślin ziemniaczany
- Oczyść i ugotuj ziemniaki.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Zagotuj śmietankę i mleko, dodaj do ziemniaków.
- Mieszaj dolewając oliwę aż do osiągnięcia konsystencji nieco gęstszej niż sos.
- Przetrzyj przez drobne sito. Przełóż do syfonu i zachować w cieple.
-
Konfitowane ziemniaki
- Oczyść i pokrój ziemniaki w małe kostki.
- Włóż do worka próżniowego, dodaj trochę oliwy, czosnku, soli i pieprzu.
- Zamknij, włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj do miękkości.
- Schłodź i odstaw.
-
Podanie
- Pokrój ośmiornicę i upiecz w małej ilości oliwy z czosnkiem, polej sokiem z cytryny.
- Połóż na środku talerza porcję muślinu ziemniaczanego.
- Podgrzej konfitowane ziemniaki i połóż na talerzu.
- Dodaj ośmiornicę, skrop odrobiną oliwy, posyp natką pietruszki i wędzoną papryką.