Pieczeń z soczewicy z marchewką, orzechami i sosem pomidorowym
Pieczeń serwowana z mixem sałat polanych oliwą to syta propozycja, która sprawdzi się jako przystawka oraz danie główne.

Składniki
Pieczeń z soczewicy z marchewką, orzechami i sosem pomidorowym
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł346.06
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Wykonanie
Soczewica czerwona
/g
500.0 g
0%
Woda
/l
1.4 l
0%
Marchew
/g
300.0 g
0%
Mieszanka orzechów
/g
240.0 g
0%
Knorr Delikat Przyprawa do mięs 0,6 kg
/g
30.0 g
0%

Mąka migdałowa
/g
100.0 g
0%
Mąka ryżowa
/g
100.0 g
0%
Olej
/ml
60.0 ml
0%
Cebula
/g
50.0 g
0%
Czosnek
/g
15.0 g
0%
Papryka chili, kostka
/g
100.0 g
0%
Peperonata Pokrojona kolorowa papryka Knorr Professional 2,6 kg
/g
100.0 g
0%
.jpg)
Produkt bezglutenowy
Oregano
/g
5.0 g
0%
Mix sałat
/g
250.0 g
0%
Oliwa z oliwek
/ml
50.0 ml
0%
Knorr Sos do spaghetti Napoli 0,9 kg
/g
80.0 g
0%

Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Wykonanie
-
Soczewica czerwona 500.0 g
-
Woda 1.4 l
-
Marchew 300.0 g
-
Mieszanka orzechów 240.0 g
-
Mąka migdałowa 100.0 g
-
Mąka ryżowa 100.0 g
-
Olej 60.0 ml
-
Cebula 50.0 g
-
Czosnek 15.0 g
-
Papryka chili, kostka 100.0 g
-
Oregano 5.0 g
-
Mix sałat 250.0 g
-
Oliwa z oliwek 50.0 ml
-
Wykonanie
- Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą, zalej 1 litrem wody i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż cała ciecz zostanie wchłonięta. Pozostaw do wystudzenia.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj.
- Soczewicę wymieszaj z przyprawą do mięs, orzechami, marchewką, mąką ryżową oraz mączką migdałową.
- Uformuj 2 pieczenie i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj po wierzchu olejem. Piecz około 40 minut w piecu rozgrzanym do 180°C.
- Na oleju podsmaż pokrojone w kostkę cebulę, czosnek, chilli i zalej 400 ml wody. Dodaj sos Napoli i wymieszaj. Gotuj kilka minut. Na koniec dodaj peperonatę i oregano. Przed podaniem delikatnie zmiksuj sos.
- Serwuj z sałatami polanymi oliwą.