Pieczeń z dzika z ziemniakami i rozmarynem z kremowym sosem pieczeniowym z gorgonzolą
Metoda konfitowania jest szczególnie polecana do dziczyzny, ponieważ mięsa te nie zawierają dużej ilości tłuszczu i łatwo wysychają w trakcie tradycyjnego pieczenia.

Składniki
Pieczeń z dzika z ziemniakami i rozmarynem z kremowym sosem pieczeniowym z gorgonzolą
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Udziec Z Dzika 2,400 Kg
/
0.0
0%
Sól
/g
36.0 g
0%
Pieprz czarny tłuczony
/g
5.0 g
0%
Jałowiec jagody
/cu
8.0 cu
0%
Czosnek
/ząbki
4.0 ząbki
0%
Ocet jabłkowy
/ml
70.0 ml
0%
Sos pieczeniowy z gorgonzolą
Woda
/l
1.0 l
0%
Jałowiec, rozgnieciony
/cu
6.0 cu
0%
Ser Gorgonzola
/g
50.0 g
0%
Masło
/g
40.0 g
0%
Ziemniaki pieczone
Ziemniaki (małej wielkości)
/kg
1.8 kg
0%
Olej
/ml
30.0 ml
0%
Cebula
/g
300.0 g
0%
Rozmaryn świeży
/gałązki
3.0 gałązki
0%
Knorr Delikat Przyprawa do mięs 0,6 kg
/g
15.0 g
0%

Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Udziec Z Dzika 2,400 Kg
-
Sól 36.0 g
-
Pieprz czarny tłuczony 5.0 g
-
Jałowiec jagody 8.0 cu
-
Czosnek 4.0 ząbki
-
Ocet jabłkowy 70.0 ml
Sos pieczeniowy z gorgonzolą
-
Woda 1.0 l
-
Jałowiec, rozgnieciony 6.0 cu
-
Ser Gorgonzola 50.0 g
-
Masło 40.0 g
Ziemniaki pieczone
-
Ziemniaki (małej wielkości) 1.8 kg
-
Olej 30.0 ml
-
Cebula 300.0 g
-
Rozmaryn świeży 3.0 gałązki
-
Mięso
- Udziec obsyp solą i pieprzem. Z rozgniecionego jałowca i czosnku przygotuj pastę z dodatkiem octu, którą natrzyj mięso i odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
- Zamarynowane mięso konfituj w dowolnym tłuszczu w temperaturze 87⁰C do miękkości.
- Przed podaniem zrumień w piecu nagrzanym do 200⁰C.
-
Sos pieczeniowy z gorgonzolą
- Sos Demi-Glace wymieszaj w gorącej wodzie, dodaj owoce jałowca i gotuj do odparowania połowy płynu.
- Gorgonzolę pokrusz, dodaj do sosu i wymieszaj, zagotuj i odstaw.
- Na koniec dodaj pokrojone zimne masło i mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw odrobiną czarnego pieprzu.
-
Ziemniaki pieczone
- Ziemniaki solidnie umyj i gotuj do ¾ miękkości.
- Większe ziemniaki przekrój na pół, cebulę pokrój na ćwiartki.
- Ziemniaki wymieszaj z pozostałymi składnikami i zapiekaj w piecu w temp. 230⁰C przez kilka minut.