Ozór wołowy w sosie miodowo-musztardowym z cytrusami i rukolą
Ugotowane, ciepłe ozory obierz ze skóry, oczyść i włóż ponownie. Dzięki temu zachowają swoją soczystość.

Składniki
Ozór wołowy w sosie miodowo-musztardowym z cytrusami i rukolą
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Ozór
Woda
/l
2.0 l
0%
Peklosól
/g
200.0 g
0%
Ozór wołowy
/kg
2.0 kg
0%
Włoszczyzna, kostka
/kg
1.2 kg
0%
Cebula
/g
300.0 g
0%
Czosnek, świeży
/ząbek
1.0 ząbek
0%
Olej
/ml
50.0 ml
0%
Zimna woda
/l
2.5 l
0%
Esencja bulionu wołowego Knorr Professional 1 l
/ml
80.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Sól, cukier do smaku
/g
0.0 g
0%
Kmin rzymski do smaku
/g
0.0 g
0%
Gałka muszkatołowa do smaku
/g
0.0 g
0%
Sałatka
Pomarańcza
/kg
2.9 kg
0%
Pomidorki koktajlowe
/g
300.0 g
0%
Kapary jabłuszkowe
/g
150.0 g
0%
Rukola
/g
250.0 g
0%
Oliwa z oliwek
/ml
50.0 ml
0%
Podanie
Hellmann's Sos miodowo-musztardowy 1 l
/l
300.0 l
0%

Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Ozór
-
Woda 2.0 l
-
Peklosól 200.0 g
-
Ozór wołowy 2.0 kg
-
Włoszczyzna, kostka 1.2 kg
-
Cebula 300.0 g
-
Czosnek, świeży 1.0 ząbek
-
Olej 50.0 ml
-
Zimna woda 2.5 l
-
Sól, cukier do smaku
-
Kmin rzymski do smaku
-
Gałka muszkatołowa do smaku
Sałatka
-
Pomarańcza 2.9 kg
-
Pomidorki koktajlowe 300.0 g
-
Kapary jabłuszkowe 150.0 g
-
Rukola 250.0 g
-
Oliwa z oliwek 50.0 ml
Podanie
-
Ozór
- Przygotuj solankę. Nastrzyknij nią ozory, a następnie włóż je do pozostałej części solanki. Pozostaw na 5 dni w lodówce.
- Włoszczyznę, cebulę i czosnek zasmaż na oleju i zalej wodą. Dopraw do smaku Esencją bulionu wołowego, przyprawami i zagotuj.
- Do gotującego się wywaru włóż ozory i gotuj do miękkości. Wystudź, wyporcjuj.
-
Sałatka
- Pomarańcze wyfiletuj, pomidorki i kapary przekrój na połowę.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z rukolą i skrop oliwą.
-
Podanie
- Ozory pokrój na krajalnicy wzdłuż na cienkie plastry o grubości 2 mm.
- Na półmisku ułóż sałatkę, a na niej cienkie plastry mięsa.
- Całość podawaj z sosem miodowo-musztardowym.