Menu

Zaloguj się i korzystaj z naszego Kalkulatora Food Cost bez przeszkód!

Łatwo oblicz swoje koszty surowców
Zapisz kalkulacje przepisów na potem i korzystaj z nich w dowolnej chwili Wylicz koszt tego przepisu

Składniki

+

Suszenie żółtek

  • Cukier 275.0 g
  • Sól 375.0 g
  • Żółtka duże 6.0 cu

Sos ze skorupiaków

Makaron

  • Langusta świeża 30.0 cu
  • Masło
  • Linguine Z Atramentem Kałamarnicy Lub Mątwy 750 G
  • Oliwa

Podanie

  • Estragon świeży 15.0 g
  • Trybula świeża 15.0 g

To danie z makaronu jest eleganckie i łatwe do przygotowania. Należy zacząć od zasuszenia żółtek. To potrwa do 4 dni, co trzeba wziąć pod uwagę przy planowaniu menu. Na końcu otrzymamy więcej żółtek niż potrzeba do makaronu, ale można je przechowywać około miesiąca, więc przydadzą się do innych dań. 

...

Przygotowanie

  1. Suszenie żółtek

    • Wymieszaj w misce cukier z solą. Połowę wysyp na formę do pieczenia. Zrób łyżką lub cytryną dołki, umieść w nich surowe żółtka. Delikatnie wysyp na wierzch resztę soli z cukrem pokrywając całe żółtka. Przykryj folią plastikową i odstaw do lodówki na 4 dni.
    • Dokładnie oczyść (pędzelkiem) żółtka z soli i cukru a następnie opłucz w zimnej wodzie. Ułóż je na kratce piekarniczej (do studzenia ciast), przykryj papierem do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia w piekarniku lub suszarce nagrzanej do 90°C przez pół godziny. Przechowuj szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej około miesiąca.
  2. Sos ze skorupiaków

    • Na maśle zeszklij szalotkę i czosnek, dodaj pomidory, koper i brandy. Po chwili wlej rosół jarzynowy, dodaj Fond z owoców morza i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
    • Zmiksuj, wlej śmietankę, zredukuj do odpowiedniej konsystencji, przypraw pieprzem i cukrem. W razie potrzeby przetrzyj sos przez drobne sito i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Makaron

    • Oczyść langusty, dopraw solą i pieprzem, następnie smażna maśle aż lekko zmiękną.
    • Wrzuć makaron do osolonej wrzącej wody i ugotuj al dente, następnie odcedź, dodaj oliwę i dobrze wymieszaj.
  4. Podanie

    • Makaronprzełóż na talerz a na nim ułóż po kilka ogonów langusty.
    • Udekoruj talerze estragonem i trybulą, a następnie polej ciepłym sosem ze skorupiaków.
    • Na koniec posyp startymi suszonymi żółtkami ipodawaj.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza