Krem ze smażonych krewetek, dorsz solony, pianka
Danie zainspirowane podróżami - połączenie kuchni francuskiej i tradycji angielskiej.

Składniki
Krem ze smażonych krewetek, dorsz solony, pianka
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Dorsz
Polędwica z dorsza bez skóry
/g
500.0 g
0%
Woda
/ml
500.0 ml
0%
Sól
/g
40.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
40.0 ml
0%
Cytryna (szt.)
/cu
1.0 cu
0%
Krem
Oliwa
/ml
40.0 ml
0%
Cebula, kostka
/g
80.0 g
0%
Czosnek, posiekany
/g
20.0 g
0%
Krewetki całe
/cu
20.0 cu
0%
Por, kawałki
/g
30.0 g
0%
Marchew, kostka
/g
100.0 g
0%
Seler, kostka
/g
50.0 g
0%
Ouzo
/ml
50.0 ml
0%
Concentrato di pomodoro (koncentrat pomidorowy 28%-30%) Knorr Professional 0,8kg
/g
100.0 g
0%

Produkt bezglutenowy
Liść laurowy
/cu
2.0 cu
0%
Tymianek świeży
/gałązki
3.0 gałązki
0%
Wino białe wytrawne
/ml
150.0 ml
0%
Miód
/g
30.0 g
0%
Musztarda
/g
10.0 g
0%
Woda
/l
1.5 l
0%
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l
/ml
200.0 ml
0%
Pieprz Biały Do Smaku
/
0.0
0%
Knedelki z puree
Puree ziemniaczane Knorr 4 kg
/g
100.0 g
0%

Woda
/ml
400.0 ml
0%
Ser Cheddar
/g
30.0 g
0%
Wędzone masło
/g
40.0 g
0%
Pianka
Natka pietruszki
/g
10.0 g
0%
Czosnek
/g
10.0 g
0%
Mleko
/ml
250.0 ml
0%
Sok z limonki
/łyżeczka
1.0 łyżeczka
0%
Lecytyna
/g
2.0 g
0%
Podanie
Krewetki, oczyszczone
/cu
20.0 cu
0%
Ciasto filo
/cu
1.0 cu
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Dorsz
-
Polędwica z dorsza bez skóry 500.0 g
-
Woda 500.0 ml
-
Sól 40.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 40.0 ml
-
Cytryna (szt.) 1.0 cu
Krem
-
Oliwa 40.0 ml
-
Cebula, kostka 80.0 g
-
Czosnek, posiekany 20.0 g
-
Krewetki całe 20.0 cu
-
Por, kawałki 30.0 g
-
Marchew, kostka 100.0 g
-
Seler, kostka 50.0 g
-
Ouzo 50.0 ml
-
Liść laurowy 2.0 cu
-
Tymianek świeży 3.0 gałązki
-
Wino białe wytrawne 150.0 ml
-
Miód 30.0 g
-
Musztarda 10.0 g
-
Woda 1.5 l
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 200.0 ml
-
Pieprz Biały Do Smaku
Knedelki z puree
-
Woda 400.0 ml
-
Ser Cheddar 30.0 g
-
Wędzone masło 40.0 g
Pianka
-
Natka pietruszki 10.0 g
-
Czosnek 10.0 g
-
Mleko 250.0 ml
-
Sok z limonki 1.0 łyżeczka
-
Lecytyna 2.0 g
Podanie
-
Krewetki, oczyszczone 20.0 cu
-
Ciasto filo 1.0 cu
-
Dorsz
- Z wody i soli przygotuj solankę, włóż do niej kawałki dorsza i odstaw na pół godziny.
- Następnie wyjmij rybę z solanki i osusz.
- Usmaż skrapiając sokiem z cytryny.
-
Krem
- Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj krewetki i warzywa. Całość smaż.
- Wlej ouzo i flambiruj, dodaj koncentrat pomidorowy, liść i tymianek.
- Dodaj wino, miód, musztardę i redukuj przez chwilę, zalej wodą, gotuj na wolnym ogniu do odparowania części płynu.
- Całość zmiksuj w termomiksie i przetrzyj przez sito.
- Dodaj Ramę 15%, gotuj na wolnym ogniu i dopraw do smaku.
-
Knedelki z puree
-
Pianka
- Posiekaj natkę pietruszki i czosnek.
- Mleko podgrzej z pietruszką, czosnkiem i sokiem z limonki, następnie zmiksuj i przecedź.
- Dodaj lecytynę i miksuj do uzyskania pianki.
-
Podanie
- Oczyszczone krewetki przekrój wzdłuż, dopraw i obsmaż.
- Z ciasta filo wykrój krążki i upiecz bez nawiewu.
- Na talerzu ułóż kawałek usmażonego dorsza, knedelek z puree, obsmażone krewetki, krążek z ciasta filo i delikatnie wlej krem.
- Krem udekoruj pianką i mikro kiełkami.