Krem z pieczonych ziemniaków
Autorski pomysł Rafała Godziemskiego na proste assiette z ziemniaków, podane w jednym daniu. Nie ścięte żółtka lekko zagęszczają zupę po zamieszaniu i podkreślają jej smak.

Składniki
Krem z pieczonych ziemniaków
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Krem
Ziemniaki
/g
600.0 g
0%
Oliwa
/ml
30.0 ml
0%
Cebula
/g
100.0 g
0%
Czosnek
/ząbki
2.0 ząbki
0%
Por
/g
50.0 g
0%
Woda
/l
1.0 l
0%
Chrzan
/g
20.0 g
0%
Knorr 1-2-3 Rosół z kury 1 kg
/g
20.0 g
0%
Gałka muszkatołowa
/g
0.0 g
0%
Sól, Pieprz Biały Do Smaku
/
0.0
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
200.0 ml
0%
Masło
/g
60.0 g
0%
Wędzone masło
Masło
/g
100.0 g
0%
Wiórki Do Wędzenia
/
0.0
0%
Knedelki z puree
Puree ziemniaczane Knorr 4 kg
/g
100.0 g
0%

Woda
/ml
400.0 ml
0%
Ser Cheddar
/g
30.0 g
0%
Szczypiorek
/g
20.0 g
0%
Wędzone masło
/g
40.0 g
0%
Podanie
Jaja przepiórcze
/cu
30.0 cu
0%
Chipsy z wędzonego boczku
/cu
10.0 cu
0%
Olej Z Pestek Dyni Do Dekoracji
/
0.0
0%
Pestki Dyni Do Dekoracji
/
0.0
0%
Mikro Bazylia Do Dekoracji
/
0.0
0%
Mikro Seler Do Dekoracji
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Krem
-
Ziemniaki 600.0 g
-
Oliwa 30.0 ml
-
Cebula 100.0 g
-
Czosnek 2.0 ząbki
-
Por 50.0 g
-
Woda 1.0 l
-
Chrzan 20.0 g
-
Knorr 1-2-3 Rosół z kury 1 kg 20.0 g
-
Gałka muszkatołowa
-
Sól, Pieprz Biały Do Smaku
-
"Śmietanka" roślinna 30% 200.0 ml
-
Masło 60.0 g
Wędzone masło
-
Masło 100.0 g
-
Wiórki Do Wędzenia
Knedelki z puree
-
Woda 400.0 ml
-
Ser Cheddar 30.0 g
-
Szczypiorek 20.0 g
-
Wędzone masło 40.0 g
Podanie
-
Jaja przepiórcze 30.0 cu
-
Chipsy z wędzonego boczku 10.0 cu
-
Olej Z Pestek Dyni Do Dekoracji
-
Pestki Dyni Do Dekoracji
-
Mikro Bazylia Do Dekoracji
-
Mikro Seler Do Dekoracji
-
Krem
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozdrobnij, a por pokrój w plasterki.
- Wymieszaj ziemniaki z oliwą. Na blachę G/N połóż pergamin, na nim rozsyp ziemniaki i wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 200⁰C.
- Po kilku minutach dodaj cebulę, czosnek i por, wymieszaj i zapiekaj do uzyskania złotego koloru.
- Całość przełóż do garnka, zalej wodą.
- Dodaj starty chrzan, rosół z kury i przyprawy. Gotuj przez chwilę, dodaj Ramę 31% i gotuj do miękkości.
- Następnie całość przelej do termomiksu i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Pod koniec miksowania dodaj kostki zimnego masła.
- Krem dopraw do smaku.
-
Wędzone masło
- Do wysokiego G/N wsyp wiórki drewna, na nich postaw stojaczek, a na nim naczynie z masłem.
- Górę szczelnie przykryj i wędź przez około 3 godziny.
-
Knedelki z puree
- Wodę zagotuj, odstaw do wystygnięcia do otrzymania temperatury 80⁰C, dodaj puree i krótko mieszaj.
- Następnie dodaj starty ser i wędzone masło, wymieszaj łopatką.
- Łyżkami uformuj knedelki.
-
Podanie
- Na talerzu ułóż trzy knedelki z puree, wlej krem.
- Udekoruj chipsami z ziemniaków i boczku, sadzonymi przepiórczymi jajkami, oliwą i kiełkami.