Królik otulony szynką dojrzewającą z kaparami
Przygotowując zimny bufet zwróć uwagę na różnorodność zarówno w smaku jak i w cenie. Warto tu zaproponować dania z niskim food cost’em (np. warzywa, kurczak), jak i wzbogacone droższymi składnikami (np. królik, polędwica wieprzowa).

Składniki
Królik otulony szynką dojrzewającą z kaparami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Królik
/cu
1.0 cu
0%
Marynata
Oliwa z oliwek
/ml
40.0 ml
0%
Knorr Delikat Przyprawa do drobiu 0,6 kg
/g
20.0 g
0%

Cząber Do Smaku
/
0.0
0%
Cytryna (szt.)
/cu
1.0 cu
0%
Farsz
Wytrybowane skoki z królika
/g
250.0 g
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
150.0 ml
0%
Sól, Pieprz Do Smaku
/
0.0
0%
Oliwki czarne
/g
100.0 g
0%
Knorr Professional Primerba czerwone pesto 0,34 kg
/g
25.0 g
0%

Bez laktozy
Nie Zawierają Alergenów
Kapary
/g
50.0 g
0%
Rolady
Szynka suszona
/g
150.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Królik 1.0 cu
Marynata
-
Oliwa z oliwek 40.0 ml
-
Cząber Do Smaku
-
Cytryna (szt.) 1.0 cu
Farsz
-
Wytrybowane skoki z królika 250.0 g
-
"Śmietanka" roślinna 30% 150.0 ml
-
Sól, Pieprz Do Smaku
-
Oliwki czarne 100.0 g
-
Kapary 50.0 g
Rolady
-
Szynka suszona 150.0 g
-
Mięso
- Królika podziel na skoki i comber. Skoki wytrybuj. Wytrybuj także comber, przetnij go na pół, ponacinaj błony i delikatnie rozbij.
-
Marynata
- Następnie natrzyj marynatą z oliwy, Delikatu do drobiu, cząbru i otartej skórki oraz soku z połowy cytryny.
-
Farsz
- Skoki zmiel i zmiksuj z dodatkiem Ramy 31%, soli i pieprzu. Dodaj oliwki pokrojone w plasterki, Primerbę czerwone pesto i kapary.
- Całość wymieszaj.
-
Rolady
- Część farszu umieść na combrach, a pozostałą część zawiń tylko w szynkę. Zwiń tak, by farsz był w środku, a comber na zewnątrz. Dodatkowo owiń plastrami suszonej szynki.
- Zawiń w folię spożywczą, a następnie aluminiową, i gotuj w piecu konwekcyjnym w temperaturze 80°C przez około 40 minut.