Konfitura z pomarańczy

Składniki
Konfitura z pomarańczy
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Wykonanie:
Pomarańczy (po obraniu razem z sokiem 800 g)
/g
1300.0 g
0%
Sok z cytryny świeży
/ml
40.0 ml
0%
Cukier
/g
500.0 g
0%
Woda
/ml
200.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Wykonanie:
-
Pomarańczy (po obraniu razem z sokiem 800 g) 1300.0 g
-
Sok z cytryny świeży 40.0 ml
-
Cukier 500.0 g
-
Woda 200.0 ml
-
Wykonanie:
- Obierz cienko skórkę z pomarańczy, pokrój w julienne i zalej wrzątkiem.
- Z obranych pomarańczy wykrój filety i wyciśnij sok.
- Powstały sok połącz z wodą i cukrem. Dodaj sok z cytryny i kawałki pomarańczy.
- Gotuj na małym ogniu do pożądanej konsystencji, a na koniec dodaj julienne.
Jak sprawdzić, czy konfitura ma odpowiednią konsystencję? Na bardzo zimny talerzyk wyłóż łyżkę gorącej konfitury i odczekaj do wystygnięcia. W ten sposób szybko stwierdzisz, czy konsystencja jest odpowiednia. Pasteryzuj w słoiczkach na sucho. Wstaw do zimnego pieca i nastaw na 130⁰C. Gdy piec osiągnie temperaturę 130⁰C, włóż słoiczki i trzymaj przez 20 minut.