Menu

Składniki

+

Kaczka

Knedle

Sos jabłkowy

Podanie

  • Kapusta czerwona 1.2 kg

  1. Kaczka

    • Uda z kaczki przypraw Delikatem do drobiu i odstaw na 12 godzin.
    • Kaczki konfituj w temperaturze 90⁰C przez 5 godzin.
  2. Knedle

    • Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę.
    • Pszenne pieczywo pokrój w dużą kostkę.
    • Mleko połącz z żółtkami i pokrojoną natką pietruszki, przypraw Delikatem warzywnym i wymieszaj z pokrojonym pieczywem.
    • Dla nadania puszystości dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
    • Masę przełóż na folię spożywczą, uformuj wałeczki grubości około 5-6 cm. Szczelnie zawiń w folię i gotuj w piecu konwekcyjnym w temperaturze 90⁰C przez około 20 minut. Gotując, zwróć uwagę, aby blacha G/N była perforowana.
    • Wskazówka: Jeżeli masa będzie zbyt sucha, dodaj więcej mleka.
  3. Sos jabłkowy

    • Sos pieczeniowy połącz z sokiem jabłkowym i wodą, zagotuj.
    • Cukier delikatnie skarmelizuj, dodaj obgotowane cebulki perłowe, ugotowany sos i pokrojone jabłka.
    • Gotuj przez chwilę na małym ogniu. Sos zakwaś octem jabłkowym.
  4. Podanie

    • Przed podaniem udka obsmaż na patelni. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami i sosem jabłkowym.
    • Jako dodatek warzywny idealnie będzie się komponować modra kapusta.
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza
Menu