Klasyczne Tiramisu w nowoczesnej odsłonie
Dekonstrukcja klasycznego włoskiego deseru, jakim jest tiramisu.

Składniki
Klasyczne Tiramisu w nowoczesnej odsłonie
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Gąbka kawowa
Jaja
/cu
3.0 cu
0%
Mąka pszenna
/g
55.0 g
0%
Kawa espresso
/ml
25.0 ml
0%
Kawa rozpuszczalna
/g
20.0 g
0%
Cukier puder
/g
50.0 g
0%
Sól
/g
2.0 g
0%
Mascarpone
Ser Mascarpone
/g
600.0 g
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
100.0 ml
0%
Cukier puder
/g
150.0 g
0%
Galaretka Amaretto
Likier Amaretto
/ml
300.0 ml
0%
Perfekcyjne żółtko
Żółtko jaja kurzego z wolnego chowu
/cu
4.0 cu
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Gąbka kawowa
-
Jaja 3.0 cu
-
Mąka pszenna 55.0 g
-
Kawa espresso 25.0 ml
-
Kawa rozpuszczalna 20.0 g
-
Cukier puder 50.0 g
-
Sól 2.0 g
Mascarpone
-
Ser Mascarpone 600.0 g
-
"Śmietanka" roślinna 30% 100.0 ml
-
Cukier puder 150.0 g
Galaretka Amaretto
-
Likier Amaretto 300.0 ml
Perfekcyjne żółtko
-
Żółtko jaja kurzego z wolnego chowu 4.0 cu
-
Gąbka kawowa
- Do blendera kielichowego włóż wszystkie składniki gąbki kawowej, miksuj przez 2-3 minut, następnie przelej do syfonu (z 2 nabojami) i wyporcjuj na ¾ wysokości papierowego kubka.
- Całość wstaw do mikrofalówki na moc 800 Watt i ogrzewaj przez minutę, aż masa nie będzie surowa. Gąbkę pozostaw do wystygnięcia, następnie, wytnij nożem z kubeczka i wyporcjuj.
-
Mascarpone
- Ramę 31% ubij z cukrem pudrem i połącz z roztartym mascarpone na jednolitą gładką masę.
- Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego, zakończonego ściętą końcówką, wystudź w lodówce.
-
Galaretka Amaretto
- Połowę Amaretto podgrzej w garnku i połącz z Auszpikiem, rozpuść. Następnie dodaj pozostałą część likieru.
- Gęstniejącą galaretkę przelej na płaską powierzchnię, tak by grubość galaretki nie przekraczała 2 mm. Pozostaw do stężenia.
- Następnie pokrój w paski o szerokości makaronu tagliatelle i zwiń w rulonik.
-
Perfekcyjne żółtko
- Jajko gotuj przez 1 godzinę w temperaturze 65°C, a następnie wystudź.
- Rozbij skorupkę pozostawiając jajka w środku, pod bieżącą wodą wypłucz białka, tak by nie uszkodzić żółtek.
- Żółtko przełóż do miski, łyżką rozetrzyj na jednolitą masę i użyj do dekoracji deseru.
-
Podanie
- Na talerzu wyporcjuj kremowy ser, żółtko i galaretkę.
- Całość udekoruj gąbka kawową i jadalnymi kwiatami.